91 év a tudomány és a humánum szolgálatában

klein-gyorgyEgy kivételesen nagyszerű elme és lélek az örökkévalóság részévé vált. Klein György december 10-én, 92. életévében, a Karolinska Intézet Danderyd kórházában, a családja körében békében eltávozott erről a világról. Csaknem 70 éven keresztül, feleségével, az őt gyászoló Klein Évával, a Karolinska Intézet kutatója, majd 1957-től professzora volt. A National Association Against Cancer támogatásával feleségével ketten alapították meg a Karolinska Daganatbiológiai Tanszékét 60 évvel ezelőtt. A rákos megbetegedések vírusos keletkezésének mechanizmusáról, az onkogének és a tumor szupresszor gének szerepéről, a rák ellenes immunválaszról, az utóbbi években pedig a tumorsejtek és az osztódásukat gátló (majd átalakulva később segítő) fibroblasztok kölcsönhatásáról jelentetett meg igen nagy hatású közleményeket. Kilencvenedik életéve után is minden nap bejárt intenzíven dolgozó munkacsoportjához, hogy sebészi pontosságú kérdéseivel, eredeti meglátásaival, mélységes szeretetével és empátiájával segíthesse a legfiatalabb kutatók munkáját is.

Kivételes tudását, tudományos felfedezéseit, és példaértékűen szerény egyéniségét méltán érte számos elismerés. A Magyar Tudományos Akadémia mellett 5 másik akadémia tagja, illetve tiszteletbeli tagja volt. Csaknem harminc rangos nemzetközi díjat kapott (többet feleségével, Évával megosztva). 1988-ban a Debreceni Tudományegyetem díszdoktora lett. Ezen kívül öt másik egyetem is díszdoktorává fogadta. 1957-től 35 éven át a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj bizottság titkára volt. A szakma elismerését azonban mindennél jobban tükrözte az, amikor a „György és Éva Klein = 180 év” eseményen félezernél is több ember ünnepelte kettejük közös 90. születésnapját másfél évvel ezelőtt.

Klein professzort sok szál fűzte a Semmelweis Egyetemhez. 1945 és 1947 között egyetemünk jogelődjének, a Pázmány Péter Tudományegyetem orvosi karának hallgatója volt, ahol szövettani és patológiai demonstrátorként is segítette az egyetem oktató munkáját. Az egyetem számos intézetével, így a II. sz. Gyermekgyógyászati Klinikával és az Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézettel közös tudományos projektjei és közleményei jelentek meg. 2014-ben egyetemünk igen rangos nemzetközi elismerésében, a Semmelweis Budapest Award-ban részesült. Megdöbbentő élmény volt, amikor a díj átadása alkalmából tartott előadását azzal kezdte, hogy ez a nap igen fontos a számára, hiszen hetven évvel azelőtt pontosan ugyanezen a napon szökött meg egy deportáló vonatról. Mert élni akart. És élt is, egy nagybetűs, flow-val átitatott, minden percében legendásan hasznos Életet több mint 91 hosszú éven át. Barátja, Szilárd Leó második parancsolata: „Tetteid méltó célra irányuljanak, ám ne kérdezd, hogy befutnak-e a célba; legyen minden tetted minta és példa, nem pedig a célhoz vezető eszköz.” egyben Klein György életének tömör summázata.

Klein György a mélységes kíváncsiság, a már-már természetfelettien éles logika és a jóindulat igen ritka ötvözete volt. Példa nélkül állóan intenzív figyelemmel és beleérző megértéssel tudott hallgatni másokat. Lenyűgöző tudással rendelkezett. Egyetlen vacsora alatt képes volt húsznál is több könyvet felsorolni, udvariasan megkérdezve a hallgatóságát mindegyik könyv lényegi üzenetének a kifejtése előtt, hogy vajon olvasták-e a könyvet. Nagyon ritkán tudtunk felnőni hozzá. Csodálatos történetek ezreit ontotta ránk. Az egyik így kezdődött: „Amikor Arthur Rubinstein-nel és Isaac Stern-nel együtt vacsoráztam…” Egy másik pedig így: „Tegnap írt nekem egy email-t a svéd király…” Egyszer megkérdezte, hogy vajon miért kapta meg csodával határos módon újra az életét sok évvel ezelőtt, amikor belezuhant a házuk melletti jeges tóba síelés közben, és pontosan abban a három percben repült át a tó felett egy mentőhelikopter egy bevetésről hazafelé, ami Klein Györgyöt a fagyhaláltól még elválasztotta. Az azóta eltelt évek mindegyikében is emberek százainak tanította meg azt, hogy mi a tudomány és a humánum lényege. Mint ahogyan fogja is tanítani tovább. A könyveiben, és azokban a csodálatos történetekben, amelyeket mindazok mesélni fognak még az unokáiknak is, akiknek az a szerencse adatott, hogy ismerhették Klein Györgyöt személyesen.

Dr. Csermely Péter, egyetemi tanár
Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet 

Dr. Klein György magyar származású svéd sejtbiológus, immunológus, onkológus, esszéíró, a biológiai tudomány doktora, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagja vehette át 2014-ben a Semmelweis Budapest Awardot, a Semmelweis Egyetem legtekintélyesebb tudományos díját.