Az Egészségtudományi Kar (ETK) felterjesztése alapján Pro Universitate díjat vehetett át Wang Guoqiang, a kínai Országos Egészségügyi és Családtervezési Bizottság miniszterhelyettese a Semmelweis Egyetemen tartott ünnepségen.

RS48708_TZ_20160527_0181-scrDr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes köszöntőjében úgy fogalmazott: nagy öröm, hogy a miniszterhelyettes magyarországi útja keretében a Semmelweis Egyetemre is ellátogatott, mert ez jól mutatja a kínai-magyar oktatási kapcsolatok fontosságát. Reményét fejezte ki, hogy az Egészségtudományi Karon folytatott szakmai megbeszélések jó alapot adnak a kínai-magyar együttműködések további erősítésére az oktatás és a kutatás terén. Büszkék vagyunk kínai kapcsolatainkra és reméljük, hogy sikerül hosszú távon fenntartani és további szakmai tartalommal megtölteni ezeket – közölte.

RS48722_TZ_20160527_0270-scrHangsúlyozta: a Semmelweis Egyetem eddig is kiemelten kezelte a kínai kapcsolatokat, amelyek fontos részét képezik az intézmény nemzetközi stratégiájának. Jelenleg 13 kínai hallgató tanul az egyetemen teljes idejű képzésen – tette hozzá.

Ezt követően több példát is említett kínai oktatási intézmények és a Semmelweis Egyetem együttműködésére. Külön kiemelte az Egészségtudományi Kar legfontosabb kínai kapcsolatát, a Heilongjiang Kínai Orvoslási Egyetemet. Ez az együttműködés tette lehetővé a hagyományos kínai orvoslás szak az ETK-n 2010-ben. Az ötéves közös program első négy éve során a hallgatók a Semmelweis Egyetemen tanulnak, majd a képzés ötödik évét Kínában teljesítik és végül a Heilongjiang Kínai Orvoslási Egyetem Bsc. diplomáját kapják – emlékeztetett dr. Bagdy György.

RS48717_TZ_20160527_0234-scrAz elismerés átadása előtt dr. Nagy Zoltán Zsolt, az ETK dékánja méltatta a miniszterhelyettest, ismertetve pályája fontosabb állomásait. Szavai szerint Wang Guoqiang a hagyományos kínai orvoslás külföldi és magyarországi népszerűsítése, valamint a kínai anyasági,  gyermekegészségügyi és családtervezési szakszolgáltatások fejlesztése érdekében végzett munkájáért érdemes az egyetem legrangosabb elismerésére.

Mint mondta, Wang Guoqiang – aki egyebek mellett a Hagyományos Kínai Gyógyászat Állami Hivatal vezetője – kíséri figyelemmel a kínai és Közép-Kelet európai együttműködések keretében a régió országaiban megkezdett hagyományos kínai orvoslással kapcsolatos programok megvalósulását. Ezért is látogatott el az Egészségtudományi Karra – jelezte a dékán.

RS48727_TZ_20160527_0318-scrWang Guoqiang a Pro Universitate kitüntetés átvétele után arról beszélt, hogy a Semmelweis Egyetem tiszteletre méltó, nagy múltú, nagy hagyományokkal rendelkező intézmény, mely mély benyomást tett rá. Véleménye szerint az együttműködés a Semmelweis Egyetemmel jó példát mutathat más európai országok számára is. Az elismerést nagy megtiszteltetésnek tartja, amely szavai szerint nemcsak neki szól, hanem a magyar kínai kapcsolatoknak is.

Tóth-Szabó Szilvia
Fotó: Tuba Zoltán

Galéria

6kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.