A védőnői, szülésznői és gyermekápolói szakma aktuális kérdéseit és a legújabb tudományos eredményeket bemutató előadások hangzottak el a huszonhatodik alkalommal megrendezett Országos Védőnő-Szülésznő-Gyermekápoló Konferencián, amelyen mások mellett a Semmelweis Egyetem professzorai, szakemberei is előadásokat tartottak. A rendezvényt más szakmai egyesületekkel közösen az Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatóság szervezte.

RS41336_szb-20151203-12-scrKissné Erdélyi Gabriella, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főtanácsosa köszöntőjében kiemelte, a 2015-ös év a védőnői szolgálat százéves jubileumát ünnepelő rendezvénysorozattal kezdődött, emellett hungarikummá nyilvánították a védőnői szolgálatot. A szakmai eredményekről szólva elmondta, várhatóan jövő évben jelenik meg az új várandósgondozási kiskönyv, ami nagymértékben segíti majd a kismamákkal foglalkozók munkáját. Kiemelte, egy új, önálló védőnői tagozattal bővül az Egészségügyi Szakmai Kollégium, és immár a szülésznők is nevesítve lettek az ápolói tagozatban. Ezáltal még eredményesebb lehet az eddig is példás szakmai együttműködés – tette hozzá.

RS41347_szb-20151203-22-scrDr. Oroszi Beatrix, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal főosztályvezetője úgy fogalmazott: büszkeség és öröm töltheti el a védőnőket, mert megérdemlik mindazt a figyelmet és elismerést, amiben a centenáriumi ünnepségeken részesültek. Idén megkezdte működését a Védőnői Módszertani Osztály az Országos Tisztifőorvosi Hivatalon belül, ami a Védőnői Szakmai Irányítási Osztállyal együtt azért dolgozik, hogy a védőnők érdekeit védjék, illetve elősegítsék szakmai előmenetelüket – mondta el. A védőnői szolgálat következő száz évében a hagyományok és az eredmények megőrzése mellett az új kihívásokhoz való alkalmazkodás lesz a legfontosabb – hangsúlyozta.

RS41357_szb-20151203-31-scrDr. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke, az Egészségtudományi Kar Ápolástan Tanszékének vezetője úgy fogalmazott, a szakmai terület megbecsültségéhez az a hiteles munka kell, amit a védőnők, szülésznők és gyermekápolók elvégeznek. Úgy vélte, mivel a védőnői szakmán belül lassú elöregedés tapasztalható, a kamarának és a szakmai kollégiumnak az a feladata, hogy meggyőzze a döntéshozókat arról, hogy célzott programokkal támogassák azokat, akik a védőnői hivatást választják.

Pogrányi Péter

Fotó: Szabó Balázs

Galéria

6kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.