A koraszülöttként világra jött gyerekek és szüleik, nővérek és orvosok ünnepeltek együtt a Semmelweis Egyetem mindhárom koraszülött intenzív osztályán november 17-én, a koraszülöttek világnapján. Az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán egy laktációs szobát is átadtak. A II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Perinatológiai Intenzív Osztályán, „ApróTalp Falván” a korábbi évekhez hasonlóan egész napos játékos programokkal várták az érdeklődőket. Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Újszülött Intenzív Osztálya 10 éves jubileumát ünnepelte együtt egykori lakóival.

A világnap alkalmából laktációs szobát adtak át az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Neonatológiai Intenzív Osztályán, ahol az édesanyák meghitt környezetben táplálhatják gyermeküket. A 35. terhességi hét előtt világra jött csecsemőknek a szakszerű koraszülött ellátás mellett az anyatejes táplálás is létfontosságú – mondta dr. Berecz Botond, a Neonatális Intenzív Osztály szakorvosa. Ezek a picik még nem tehetők mellre, ezért az, hogy tiszta és kulturált körülmények között tudják az édesanyák lefejni a tejet, mind az immunrendszer fejlődése, mind a táplálás felépítése szempontjából nagyon fontos – hívta fel a figyelmet. A babák közelében az anyatej mennyisége bizonyítottan megnő, így akár 25 százalékkal is növelheti a termelődő tej mennyiségét, ha a kismamáknak lehetősége van gyermekük közelében lefejni az anyatejet – mutatott rá a klinikai szakorvos. A helyiség kialakítását a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) támogatta.

Arcfestés, lufihajtogatás, építőkockázás, mini játszóház, babasarok, ujjfestés, kreatív kézimunkázás, jelmezes fényképezkedés, óriásbuborék-fújás és koncertek várták „ApróTalp Falva” egykori lakóit a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán – sorolta a programokat dr. Kocsis István, a PIC osztályvezetője.  A világnap alkalmából egy koraszülöttekről szóló mesekönyvet is kiadtak.

Dr. Kocsis István elmondta, évente közel 400 koraszülöttet látnak el a Semmelweis Egyetem II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján, köztük több mint 110 nagyon alacsony, 1500 grammnál kisebb születési súlyút. Az osztályvezető felhívta a figyelmet arra, hogy a világon minden 10. terhesség koraszüléssel végződik. Kiemelte, az elmúlt öt évben a koraszülött-ellátás óriási fejlődésen ment keresztül Magyarországon, és sok szemléletbeli változás is történt, amely eredményeképpen 2013 és 2016 között 25 százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság, ezen belül is a koraszülötteknél volt nagy a túlélési arány javulása, melyhez a Semmelweis Egyetem Koraszülött Intenzív Osztályai jelentősen hozzájárultak.

Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Újszülött Intenzív Osztálya (NIC) közös beszélgetéssel, játékkal, arcfestéssel, táncbemutatóval, játékos ünnepi ebéddel és süteményezéssel emlékezett meg 10 éves jubileumáról. Dr. Machay Tamás, a klinika nyugalmazott egyetemi tanára az ünnepi megnyitón elmondta: hazánkban a gyermekek közel 8 százaléka jön idő előtt világra. Ötven évvel ezelőtt ez egy tragikus része volt az orvostudománynak, akkoriban a koraszülöttek ötven százaléka nem élte túl a megpróbáltatásokat – ismertette. Az ünnepség zárásaként dr. Szabó Miklós, a PIC osztályvezetője egy 12 éve nála gyógyult kislánnyal közösen játszott el egy zongoradarabot.

A koraszülöttek világnapján a reményt, a bizakodást, a kitartást és hitet szimbolizáló lila színbe öltöznek jelentős épületek világszerte. Idén először a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika perinatológiai részlegének helyt adó Központi Betegellátó Épület homlokzata is lilába borult.

Kiss-Bódi Bernadett
Fotó: I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika, I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.