A jubileumi, XX. Korányi Frigyes Tudományos Fórumon 107 orvostan-, fogorvostan- és gyógyszerészhallgató számolt be eredményeiről egyebek mellett a nanotechnológia, a gyógyszerfejlesztés, a mikrobiológia, a genetika, az infektológia és a modern képalkotó eljárások témakörében. Az egyetem Korányi Frigyes Szakkollégiumának kétnapos kongresszusán 13 szekcióban hangzottak el előadások.

RS29055__ZZS8811-scrAz eseményt dr. Szél Ágoston rektor nyitotta meg, hangsúlyozva: azoké a jövő, akik kötelező hallgatói teendőik mellett tudományos tevékenységet is végeznek. Ma egy helyen vannak a legjobban teljesítő, legtehetségesebb hallgatók, akik az egyetem krémjeként óriási hatással vannak az egész intézményre – utalt a résztvevőkre. Hozzátette: a kongresszus amellett, hogy megismerteti a hallgatókat egymás eredményeivel, erősíti az egyetem polgárainak összetartozását is. Mint fogalmazott, vezetőként számtalan teendője közül az egyik, amihez kizárólag pozitív élmények fűzik az az, amikor ide, az „egyetem egyik fellegvárába” látogathat el. 

RS29052__ZZS8822-scrA nyitóelőadást dr. Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke tartotta. Véleménye szerint a kongresszus résztvevői a Semmelweis Egyetem szakmai utánpótlását biztosítják, széleskörű látásmódjukkal modern, a 21. századot leginkább érintő problémákon gondolkodnak. Belőlük lesznek azok a tudósok, akik magával az emberrel foglalkoznak, ezért fontos küldetésük van. Mint mondta, Magyarország szellemi tőkében rendkívül gazdag, ezt növeli majd az itt nevelkedő következő nemzedék is. „Talán itt van önök között az orvosi Nobel-díj következő birtokosa” – mutatott a résztvevőkre. Saját hallgatói éveire emlékezve kifejtette, büszkén vallja, hogy ő is a Semmelweis Egyetem neveltje. „Hosszú évtizedek óta minden ideköt, többek között sikereim titka is. A hazai agykutatás mára a világ élvonalába tartozik, de amikor én ezt választottam, még alig foglalkoztak vele. Az elhatározásomhoz kellett egy jó mentor, aki felnyitotta a szemem, így ezt is az alma máternek köszönhetem” – fogalmazott.

RS29059__ZZS8788-scrDr. Vizi E. Szilveszter a technológiai fejlődés kapcsán elmondta, hogy míg hallgatóként az egyetem könyvtárában böngészte a folyóiratokat, ma az interneten pillanatok alatt bárki napról napra új tudományos információkhoz juthat. Rendkívüli átalakulásnak lehetünk tehát tanúi, fontos pedig, hogy ezt megfelelően tudjuk társadalmi és gazdasági tőkeként hasznosítani. „Az orvostudomány évszázada előtt állunk, a legkülönfélébb betegségek válnak gyógyíthatóvá, így folyamatosan növekszik az átlagéletkor. Örömmel látom, hogy a kongresszus programja is követi ezt a tendenciát, és számos előadás fókuszál az időseket leginkább érintő betegségekre” – fejtette ki. Mint fogalmazott, az alkotó értelmiség feladata, hogy elvégezze azokat a fejlesztéseket, amikre csak az elhivatottak képesek. „Ez lesz az önök feladata is. Van tehát néhány kiválasztott, aki utat tör, hogy felfedezése később akár milliók gyógyulásához járuljon hozzá” – mondta a kongresszus résztvevőinek.

A Tudományos Fórum szervezőinek célja idén az volt, hogy a kongresszus minél inkább megfeleljen a nemzetközi követelményeknek, eszerint csoportosították a témákat, illetve nagy hangsúlyt fektettek az angol nyelvű előadás lehetőségére.

Az idei díjazottak listája erre a linkre kattintva érhető el. 

Mozer Mária

Fotó: Szigetváry Zsolt

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.