A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara vezeti az orvos- és egészségtudományi területen a Heti Válasz most közzétett felsőoktatási rangsorát; itt a legmagasabb a felvettek pontátlaga és kiválósága. A második helyen a SE Fogorvostudományi Kara áll, de a többi kar is a lista első felében szerepel. A Gyógyszerésztudományi Kar a negyedik, az Egészségtudományi Kar a nyolcadik, az Egészségügyi Közszolgálati Kar a kilencedik az ország tizenkilenc orvos- és egészségtudományi karát tartalmazó listán.

RS15175_KA-20140410-IMG_9600-fok-kari-napok-scrA rangsor készítői három szak esetében további bontást is végeztek. Eszerint az ország négy általános orvost képző kara közül a legjobb a Semmelweis Egyetem ÁOK képzése, az ápolás és betegellátás (gyógytornász) szakok közül az ETK ilyen képzése a legjobb az országban, míg fogorvosképzésben is a SE FOK áll az élen.

Az első helyes nappali munkarendű jelentkezők számát tekintve a Semmelweis Egyetem messze kiemelkedett a mezőnyből: az ÁOK-n és az ETK-n is ezer felett volt ez a szám – olvasható a kiadványban.

A hetilap az egyes képzési területek szerinti lebontásban készített rangsorokat. A listák összeállításakor az idei általános felvételi eljárás adatait, valamint a diplomás pályakövetési rendszer keretében létrejött adminisztratív adatbázisok integrációjából származó adatokat vették figyelembe. Az indikátorok között a felvettek kiválóságát mérő adatok (felvettek pontátlaga, elsőhelyes bejutási arány, középiskolai versenyen helyezést elértek a felvettek között, nyelvvizsgával rendelkezők, stb.) mellett munkaerőpiaci mutatókat (havi nettó jövedelem, felsőfokú végzettséghez kötött munkakörben dolgozók) is figyelembe vettek.   

Mint arról beszámoltunk, a közelmúltban a HVG is készített felsőoktatási rangsort, amelynek első helyén a Semmelweis Egyetem áll.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.