Tizenegyedik alkalommal várta a hallgatókat, rezidenseket, orvosokat és gyógyszerészeket Tudós Klubjával a Richter Gedeon Nyrt. A hazai orvosi egyetemeken szervezett előadássorozat – melynek most ismét a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központja adott otthont – az orvosi, illetve gyógyszerészeti témákkal kapcsolatos legújabb információkat osztja meg az érdeklődőkkel.

RS16914_KA-20140508-IMG_9426-richter-tudos-klub-scrDr. Molnár Mária Judit, a Semmelweis Egyetem tudományos rektorhelyettese köszöntőjében kiemelte: a Richter a hazai felsőoktatás vezető mecénása, valamint az akadémiai és ipari együttműködések pártfogója, ami „nem csak szavakban, hanem tettekben is megnyilvánul”. A rektorhelyettes megjegyezte: a gyógyszeripar az egyik leginkább kutatásigényes iparág, melyben az orvostudományi szemléletnek kell az uralkodónak lennie. Ezen a területen szárnyalni csak az akadémiai szféra és az ipar összefogásával lehetséges – hangsúlyozta. Dr. Molnár Mária Judit kitért arra is, hogy a magyar tudományos életben a Richter tevékenysége értékmegőrzést és értékteremtést jelent; Magyarországon ez a gyógyszercég költ legtöbbet kutatás-fejlesztésre. Új terápiás lehetőségként említette azt az egyedülálló, méhmióma kezelésére alkalmas készítményt, melyet két évvel ezelőtt a Richter hozott forgalomba.

RS16920_KA-20140508-IMG_9413-richter-tudos-klub-scrBogsch Erik, a Richter vezérigazgatója beszédében utalt a Semmelweis Egyetemmel való több évtizedes együttműködésre, egyben hangsúlyozta az akadémiai intézetekkel, illetve az orvostársadalommal való kapcsolat fontosságát is. Beszélt a gyógyszercég 1901-es alapításáról, az azóta elért eredményekről, megemlítve, hogy jelenleg 10 ezer embert foglalkoztatnak, felét Magyarországon. A cég központja is Magyarországon van, egyedül a hazánkban működő gyógyszercégek közül – emelte ki a vezérigazgató. A beszámolóból az is kiderült, hogy a Richter forgalmának több mint 90 százaléka külföldön keletkezik, ami a magyar gazdaságot is élénkíti, hiszen ezt a profitot elsősorban itthoni beruházásra, kutatás-fejlesztésre fordítják. Mint elhangzott: a Richter számára kiemelten fontos a kiemelkedő tehetségű fiatalok felfedezése, számukra törekednek vonzó alternatívát találni a kutatás területén belül. „A magyar szellemi erő itthon tartása az egyik legfontosabb szempont, amit szem előtt kell tartanunk, hiszen hazánk jövője szempontjából ennek kiemelt jelentősége van” – emelte ki Bogsch Erik.

RS16922_KA-20140508-IMG_9408-richter-tudos-klub-scr (1)Az esemény második felében elhangzó szakmai előadások a mostani alkalommal a szexuális zavarokra fókuszáltak. Dr. Kiss Róbert Gábor kardiológus, dr. Kisfalvi István szülész-nőgyógyász, dr. Rigó Péter pszichiáter, illetve dr. Varga Győző urológus prezentációit követően kerekasztal beszélgetés során vitathatták meg a résztvevők a hallottakat.

A Richter Tudós Klub országos rendezvénysorozat, mind a négy orvosi egyetem részt vesz benne. Minden klub egy adott témára fókuszál, így a korábbi években szó volt egyebek mellett a metabolikus szindrómáról, az Alzheimer-kórról, a jövő onkoterápiájáról, a tudatos családtervezésről, illetve az evészavarokról is.

Mozer Mária

Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.