Dr. Maurovich-Horvat Pál kardiológus szakorvos, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika adjunktusa első szerzőként vett részt a Nature Reviews Cardiology nemzetközi folyóirat publikációjában. Amerikai és magyar szerzőtársaival a szívkoszorúér belső falán megjelenő ateroszklerotikus plakkok diagnosztikájában elért legújabb eredményekről és a jövő CT képalkotásának lehetőségeiről számolt be. A Nature összefoglalóban ismertetett módszerek célja, hogy korai stádiumban diagnosztizálják vagy zárják ki a veszélyes vulnerábilis koszorúér-plakkokat, amelyek szívinfarktust vagy hirtelen szívhalált okozhatnak.

RS1505_20130611-IMG_0348-lendulet-program-dijatado-mta-scrA szív és érrendszeri megbetegedések vezetik a halálozási statisztikákat, amelyek jelentős mértékű javítására kizárólag a megelőzés adhat lehetőséget. A szívinfarktus vagy hirtelen szívhalál az esetek kétharmadában a koszorúér-betegség első tüneteként jelentkezik, ezért a veszélyeztetett betegek időben történő azonosítása nagy kihívást jelent. A dr. Maurovich-Horvat Pál vezetésével működő MTA-SE „Lendület” Kutatócsoport célja a veszélyes plakkok időben történő azonosítása. A Nature cikkből kiderül, hogy a megelőzést biomarkerek, szív-CT felvételek és áramlástani szimulációk matematikai módszerekkel történő kombinálásával tervezik megvalósítani.

A koronária plakkokat egyedülálló módon képes megjeleníteni a 2010 októbere óta a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinikán működő 256-szeletes CT berendezés. Ez az egyetlen kardiológiai centrum Magyarországon, amelyben szív-CT segíti a mindennapi rutin diagnosztikát. A betegellátás mellett ez a kutatás szempontjából is szerencsés, hiszen évente 2500 vizsgálat a megfelelő betegszámhoz is nagymértékben hozzájárul.

coronary geometryA képalkotó berendezés két szívdobbanás alatt készít háromdimenziós felvételt a beteg mellkasáról és szívéről, az új generációs koronária CT gép így – gyorsaságának köszönhetően – a szívet álló helyzetben képes lefényképezni. A milliméternél is kisebb felbontóképesség a modern komputertomográfiás vizsgáló eszközt lehetővé teszi a koszorúér plakkok és szűkületek korai felismerésére is. Lényeges még, hogy a veszélyes és a veszélytelen plakkokat is képes elkülöníteni. A „Lendület” Kutatócsoport a Budapesti Műszaki Egyetemmel szoros együttműködésben dolgozik a koszorúér-plakkok átfogó értékelésén, amelyben áramlástani szimulációkat és összetett matematikai modelleket alkalmaznak.

Dr. Maurovich-Horvat Pál és szerzőtársai, dr. Merkely Béla, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika igazgatója, dr. Maros Ferencik, (Harvard University), dr. Vörös Szilárd (Stony Brook University), valamint dr. Udo Hoffmann (Harvard University) arra is rávilágítottak, hogy a szívkoszorúér betegség egyetlen ismert hatékony megelőzése az egyedülálló képalkotó eljárás, melynek használata a halálozási arány mellett a kisebb károsodásokat is csökkenti. A koronária CT vizsgálat a kis sugárdózis ellenére jelenleg csak mellkasi panaszokkal rendelkező kicsi vagy közepes kardiovaszkuláris rizikójú betegeknél indokolt.

RS16371_KA-20120103-IMG_4981-scr

Dr. Maurovich-Horvat Pál a Magyar Kardiológusok Társasága Tudományos Bizottságának tagjaként részt vesz a magyarországi szív-CT oktatásban, a Lendület Program nyerteseként pedig kutatócsoportjával aktív szerepet játszik a koszorúerekben kialakuló plakkok korai felismerésében.

Mozer Mária

Portré fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

 

 

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.