Bár még csak bő tíz éve végzett a Semmelweis Egyetemen, dr. Putz Zsuzsanna már diabetológus, angiológus és endokrinológus szakorvos, tudományos munkáját pedig az I. Sz. Belgyógyászati Klinika Neuropathia munkacsoportjában végzi. Az Év Fiatal Diabetológusa elismerést első alkalommal a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának osztályvezető egyetemi tanársegédje vehette át, aki szerint a diabétesz járványszerű terjedésére és szövődményeire fontos volna ráirányítani a figyelmet.

Dr. Putz Zsuzsanna Ph.D. Diabetológus , angiológus , endokrinológus„Harmadévesen tudományos diákkörösként az I. Sz. Belgyógyászati Klinika Neuropathia Munkacsoportjában kezdtem kutatni, és azóta is itt végzek tudományos munkát. Tekintettel arra, hogy a neuropathia a cukorbetegség egyik rossz prognózisú szövődménye és a diabéteszes betegek több mint felénél idővel megjelenik, így megismerkedtem közelebbről ezzel a krónikus betegséggel is” – emlékszik dr. Putz Zsuzsanna a kezdetekre. Hozzátéve: a betegellátásban az tetszett meg neki, hogy a diabéteszes betegek kezelése, gondozása évtizedeken át tartó orvos-beteg kapcsolatot igényel. „Sok múlik azon, hogy megfelelően motiválom-e a betegeket a diéta betartására vagy a testmozgásra. Az pedig sikerélmény, amikor látom: meggyőztem valakit, aki így közelebb került a szövődmények elkerüléséhez” – számol be a szakorvos.

Munkacsoportunk szinte elsőként kezdte meg a cukorbetegség kórmegelőző állapotaiban is vizsgálni a szenzoros és autonóm idegrendszeri károsodás jelenlétét, erről ugyanis akkor még kevés adat állt rendelkezésre. Vizsgálataink igazolták, hogy a diabétesz szövődményeként számon RS16787_KA-20140507-IMG_9253-vercukormeres-scrtartott neuropathia már a cukorbetegséget megelőző enyhébb szénhidrát anyagcsere-zavarok, vagyis emelkedett éhomi vércukorszint, illetve csökkent glukóz tolerancia esetében is jelentkezhet – mondja kutatásairól. Az idegkárosodás fájdalommal, érzéskieséssel járhat, a nem traumás eredetű alsó végtagi amputációk több mint feléért felelős, ám korai felismeréssel jól kezelhető.

Dr. Putz Zsuzsanna szakmai tervei között a mindennapi betegellátás folytatása mellett a tudományos munka bővítése is szerepel: „munkacsoportunk jelenleg a vérnyomás ritmusának változását, valamint a hagyományos kardiovaszkuláris rizikófaktorok szerepét vizsgálja az idegkárosodás kialakulásában. Ehhez az I. Sz. Belgyógyászati Klinikán a legjobb helyen vagyok, hiszen itt van leginkább lehetőségem a klinikai és a tudományos munka összekapcsolására” – fogalmaz a diabetológus.

Dr. Putz Zsuzsanna Ph.D. Diabetológus , angiológus , endokrinológusMint mondja, fontos, hogy aki a cukorbetegeket oktatja, saját maga is betartsa az alapvető, egészséges életmódra vonatkozó szabályokat. „Egyik fő tervem, hogy a közeljövőben lefussam a félmaratont, erre folyamatosan edzek. A diabéteszeseknek előírt étrendet pedig minden ember betarthatná, aki egészséges akar maradni, így én is erre törekszem” – számol be dr. Putz Zsuzsanna, aki szerint a példamutatás mellett fontos az empátia is, hiszen nem mindenki képes segítség nélkül elsajátítani az életmódbeli változtatásokat.

Ha az alapvető előírásokat sem tartja be egy beteg, legtöbbször az segíthet, ha felhívjuk a figyelmét a diabétesz szövődményeinek veszélyére, hiszen ki ne ijedne meg a vakságtól, az alsó végtagi amputációtól vagy a dialízistől – vélekedik a szakorvos, hozzátéve: a cukorbetegség megfelelő kezelésének, így a szövődmények elkerülésének igazi letéteményese maga a beteg. Persze elengedhetetlen a megfelelő tájékoztatás, felvilágosítás a diétáról, a testmozgás szükségességéről, illetve a gyógyszeres kezelés lehetőségeiről is. Dr. Putz Zsuzsanna hozzáfűzi: emellett a betegklubok is hasznosak lehetnek, ott ugyanis betegtársak segíthetnek a helyes életmód elsajátításában.

Dr. Putz Zsuzsanna számos hazai és külföldi közleményt publikált első-, illetve társszerzőként, az Év Fiatal Diabetológusa elismerés mellett pedig az Év legjobb idegen nyelvű közleménye díjat is elnyerte.

Mozer Mária

Fotók: Kovács Attila, Szigetváry Zsolt – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.