Tizenegyedik alkalommal adták át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, művészet, kultúra, tudomány és sport kiemelkedő képviselőinek péntek este a Művészetek Palotájában. Az ünnepségen közönségdíjat vehetett át Pál Ferenc, azaz Feri atya, római katolikus pap, mentálhigiénés szakember.

Pál Ferenc az angyalföldi Szent Mihály templom plébános helyettese, mentálhigiénés szakember képesítését a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetben szerezte, amelynek jelenleg is külső munkatársa, óraadó tanára.
„Szeretném ezt a díjat szimbolikusan átnyújtani minden mentálhigiénés szakember társamnak. Azért, mert valahogy úgy veszem ezt, hogy az elismeréssel minden szakmabéli munkatársam is kap ebből a díjból. Hiszen olyan nagyszerű dolog az, hogy igyekezhetünk együtt azért, hogy érzékeny lélekkel tudjunk élni ebben az országban. S hogy az érzékeny lelkünkhöz tudjon társulni teherbírás, hogy tudjunk egészséges lelkülettel élni. És hogyha mindez így van, akkor együtt mondhatjuk azt, hogy az élet nagyon szép”- mondta a díj átvétele után.
Petrás-Mária-Csángó-Madonna_webA magyar irodalom kategóriában Lackfi János írónak; a zeneművészet kategóriában Marton Éva operaénekesnek, a magyar népművészet és közművelődés kategóriában pedig Petrás Mária népdalénekesnek, keramikusnak ítélték oda a díjat, akinek számos alkotása található a Semmelweis Egyetemen.

A képzőművészet kategória nyertese Nádler István festőművész, az oktatás és köznevelés kategóriáé Bagdy Emőke pszichológus lett. Sport kategóriában Darnyi Tamás olimpiai bajnok úszó, építészet és építőművészet kategóriában Bachman Zoltán építész, tudomány kategóriában Freund Tamás akadémikus, agykutató vehette át a Prima Primissima Díjat. A sajtó kategóriában az InfoRádiót, míg a színház- és filmművészet kategóriában Molnár Piroska színművészt díjazták.

Idén a díjra tíz kategóriában 483 jelölés érkezett, ezért minden kategóriában létrehoztak egy szakmai zsűrit, amelyek tíz-tíz jelöltet emeltek ki, ez utóbbiak közül választottak az alapítványi kuratórium tagjai titkos szavazással három-három Primát. A tíz kategória harmincas listájáról a gálaest napján választották meg a Primissimákat.

Tóth-Szabó Szilvia

Fotó: MTI

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.