20130422-IMG_8030-varosmajor-kardiologia-napja-web Idén tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Kardiológia Napját a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, amelyen a fél évfolyamból az orvostanhallgatók több mint 80%-a vett részt. A Semmelweis Egyetem új típusú oktatóklinikáján 2007-ben szervezték meg az első Kardiológia Napját, amely dr. Merkely Béla kezdeményezésére jött létre.

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán hagyománnyá vált szakmai nyílt napon való részvételt azóta a Klinika és Kardiológiai Tanszék vezetője nem csak a magyar, hanem a külföldi orvostanhallgatók számára is lehetővé tette. Számukra idén hatodik alkalommal biztosították, hogy jobban tájékozódhassanak, például az invazív és noninvazív kardiológia területén.

20130422-IMG_8117-varosmajor-kardiologia-napja-webA Kardiológia Napjának oktatásban betöltött szerepe elsősorban abban rejlik, hogy az
orvostanhallgatók a heti rendszerességgel megtartott gyakorlatok és előadások látogatása mellett, ezen a napon több időt, akár egy egész délutánt is eltölthetnek a klinikán – mondta dr. Merkely Béla, a klinika igazgatója. Hangsúlyozta: ezáltal sokkal jobban megismerhetővé válik a Centrumon belüli élet napi rutinja, ami döntően az akut kardiológiai esetek ellátására, kiemelt jelentőséggel a heveny koszorúér-szindrómára (acut coronaria syndroma) koncentrálódik, de adott esetben a teljes kardiológiai paletta kórképeit felvonultatja.

20130422-IMG_8072-varosmajor-kardiologia-napja-webA klinika modern felszereltségének köszönhetően az orvostanhallgatók a klinika előadójában folyamatos, élő kapcsolaton keresztül kísérhették figyelemmel a klinika szívkatéteres laborjában zajló akut és, szemi akut betegek műtéteit. Az országban ezen a klinikán kezelik a legtöbb szívinfarktusos beteget, itt végzik a legtöbb katéteres szívműtétet, valamint szívritmusszabályozó és újraélesztő készülékből is ültetik be a legtöbbet. Éppen ezért létfontosságú eleme a kardiológia oktatásának, hogy közelebb hozza az orvostanhallgatók számára a szívkatéteres és egyéb invazív tevékenységek művelését.

Az egyetemen egyedülálló, élő közvetítéses műtét közben folyó előadás után az orvostanhallgatók szabadon választott, alternatív betegközeli gyakorlatokon (MR-labor, CT-labor, hemodinamikai labor, elektrofiziológiai labor) vettek részt. A program sokrétűségét mutatja, hogy olyan aktuálisan zajló prevenciós programot is bemutattak a résztvevőknek, mint a Magyar Kardiológusok Társasága által indított „Javítsd a reakcióidődet! A szívinfarktus halálos is lehet” társadalmi célú kampány.

Kovács Bernadett

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.