Minden vállalt kritériumot teljesített a kutatóegyetemi projekt, a most következő ötéves fenntartási időszakkal kapcsolatos tervek pedig már elkészültek – mondta dr. Takács Zita projektmenedzser a Semmelweis Kutatóegyetem (SKE) Irányító Testületének projektzáró ülésén. Az eredményekről beszélve hangsúlyozta: 742 embernek folyósítottak munkabért, közülük 533-an teljes munkaidőben a kutatóegyetemi projekt keretében dolgoztak. A két év alatt 310 szakember külföldi konferencián való részvételét támogatták, s 442 eszköz (egyebek mellett állatkísérletekhez szükséges eszközök, orvosi műszerek, számítógépek) beszerzése történt meg – mondta dr. Takács Zita.

A támogatási szerződés szerint a finanszírozó a következő öt évet figyeli, mint fenntartási időszakot, s ennek során évente jelentést is kell készíteni. Azt, hogy sikeres legyen a működés ez alatt az időszak alatt is, az elkészült Fenntartási Terv, illetve Fenntartási Kézikönyv segíti.

Dr. Tóth Miklós, a kutatóegyetemi projekt tudományos igazgatója azt emelte ki, hogy a „Modern Orvostudományi Technológiák a Semmelweis Egyetemen” elnevezésű, mintegy 3 milliárd forintos TÁMOP projekt az egyetem eddigi legnagyobb K+F+I keretében megvalósuló programja. Különlegességnek számít az is, hogy egészen idáig még soha nem működött együtt ekkora számú kutató – mondta a tudományos igazgató, utalva arra, hogy a 22 munkacsoportban összesen 740-en dolgoztak együtt. Ennek ellenére a szakmai munka projekt iroda által végzett koordinálása gördülékeny volt és sikerült egy olyan működési rendet kialakítani, ami a jövőben is a fenntarthatóság záloga – mutatott rá dr. Tóth Miklós.

A tudományos igazgató úgy látja, a kutatóegyetemi projektben teljesedett ki az az egyetemen már korábban megkezdett munka, amelynek célja, hogy a csökkenő források ellenére a munka optimalizálásával növekvő eredményeket lehessen elérni. Erre jó példa a bázislaborok létrehozása, különösen a képalkotó diagnosztika területén, de előremutató a kutatói hálózatok, a nanomedicina hálózat és a Semmelweis Biobank létrehozása is.

A kutatóegyetemi projekt keretében 15 szabadalom, 360 tudományos folyóiratcikk, 7 prototípus született, 5 bázislabor, 4 kutatóhálózat jött létre, 770 tudományos előadás hangzott el, s a projektben résztvevők 30 tudományos rendezvényt szerveztek.

Dr. Tóth Miklós elmondta azt is, a projekthez kapcsolódóan az Üllői út 26. alatti központi épület tetőterében egy új Innovációs Központ jön létre, ahol javaslatuk szerint helyet kaphat a Pályázati és Innovációs Központ Kft., a Technológiai Transzfer Iroda, a kutatóegyetemi projektiroda és a Semmelweis Innovációs Központ Kft is. A döntést erről természetesen az egyetem felsővezetése hozza meg.

A fenntartási időszak kommunikációjának támogatására létrejött az SKE hivatalos Facebook-oldala (http://www.facebook.com/SemmelweisKutatoegyetem) és YouTube felülete, valamint megújult a kutatóegyetemi projekt honlapja.A Semmelweis Egyetem 2010-ben nyerte el – négy másik egyetemmel együtt – a kutatóegyetemi címet. Ennek keretében indult el a kutatóegyetemi projekt 2010 júniusában Modern Orvostudományi Technológiák címen, amelyet 95 százalékban a TÁMOP 4.2.1 forrás finanszírozott. A projekt sikeres befejezésének alkalmából az Irányító Testület ünnepi ülést tartott, ahol mini-konferencia formájában több szakmai beszámolót hallgatott meg, és a tagok aláírták a projekt záró határozatát.

A kutatómunka öt modulba (diagnosztikai, technológiai, terápiás, prevenciós, integratív oktatási modul) szerveződve folyt. A projektet bemutató tudományos füzet ide kattintva tölthető le. DP
Fotók: D. Kiss Balázs

 

Galéria

1kép