Olyan új és hatékony szűrővizsgálatokon is részt vehetnek az érdeklődők a Semmelweis Egyetem idei, szeptember 28-i Kutatók Éjszakájára szervezett programjain, amelyek a mindennapokban nehezen elérhetők. Ezek közé tartozik például az érfalrugalmasság-mérés és a szájrákot kimutató műszeres vizsgálat is.

Az egyetemen 2012 a Prevenció Éve, éppen ezért az eddigieknél is több szűrővizsgálat szerepel a programok között. A központi helyszínen, a Városligeti Műjégpályán több kar és intézet összefogásával ismét létrejön a SOKK, a Semmelweis Orvostudományi Kutatóközpont, amely most „Előzd meg!” címmel hat témában ad válaszokat a látogatók kérdéseire, a szív- és érrendszer, a kéz- és szájhigiénia, a dohányzás okozta betegségek, az alvás, a szexualitás és az önismeret területén interaktív formában új, izgalmas információkhoz juthatnak az érdeklődők.

A dohányzás károsító hatásait például „dohányzó” bolhákon végzett kísérlettel is szemléltetik, sok más mellett lesz légzésfunkció szűrés, de a programokon résztvevők hallhatnak az alváshiányos állapot okozta betegségekről, saját szemükkel láthatják a kezeiken hordozott rengeteg kórokozót és hasznos tanácsokat kaphatnak a stresszkezelésről is. A látogatók teszteket tölthetnek ki, felmérik egészségi állapotukat és pszichológus tanácsadót is kérdezhetnek.

A prevención kívül számos más téma is lesz, az egyetem különböző helyszínein összességében több mint száz programmal várják a látogatókat. A virtuális múmiavizsgálaton vagy például a bonctermi bemutatón csak a leggyorsabban regisztrálók vehetnek részt, de hasonlóan népszerű volt a magyar helyszínelők, illetve a magyar dr. Csont programja. A Kutatók Éjszakájára szeptember 18. nulla órától lehet regisztrálni, a SE legnépszerűbb programjaira 2-5 perc alatt fogytak el a helyek.

Az egyetemi helyszínek között húszpercenként busz is közlekedik 16 órától 02 óráig.

A Semmelweis Egyetem programjainak letöltése

A Semmelweis Egyetem programjai a Kutatók Éjszakáján

CzR