Az egyetem vezetőségével

Az 1980-as években kezdődött Bánóczy Jolán professzor asszony tudományos kapcsolata az Osakai Fogorvostudományi Egyetem akkori ifjú oktatójával. Kenji Kakudo professzor ma az intézmény egyik igazgatója, aki aktívan szorgalmazta azt a folyamatot, melynek eredménye, hogy tavaly augusztusban csereegyezmény jöhetett létre az Osakai Fogorvostudományi Egyetem és a Semmelweis Egyetem között.

A patinás japán intézmény novemberben ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját. A két egyetem közti egyezmény Budapesten, ünnepélyes keretek közt került átadásra. Ez alkalommal kapott meghívást a centenáriumi ünnepségre dr. Fejérdy Pál, a Fogorvostudományi Kar dékánja, akit útjára dr. Tóth Zsuzsanna dékánhelyettes is elkísért.

Nagyon nagy élmény volt részt venni az osakai egyetem centenáriumi rendezvényén, melyre a világ sok országából érkezett a több mint 1500 vendég – számoltak be utazóink a hazaérkezés után. Az osakai intézmény 14 egyetemmel kötött csereegyezményt, a FOK az egyik legújabb kapcsolatuk.
A magyar delegációnak lehetősége volt arra is, hogy megnézze az egyetemet, a hozzá tartozó kórházat, illetve információkat kaptak a japán képzési rendszerről is. A japán fogorvos hallgatók hat évig tanulnak, de csak a diploma megszerzése után kezelhetnek betegeket. Ezután – vagyis a hetedik évben – egy évig szoros felügyelet mellett dolgoznak, utána kezdődik a szakképzési időszak. Fogszabályozás esetén ez akár 10 évig is tarthat – idézte fel a hallottakat dr. Tóth Zsuzsanna. Dr. Fejérdy Pál és helyettese csupa pozitív benyomással tért haza Japánból. Tapasztalataik szerint a távol-keleti országban élők kiemelkedő vendéglátók, és szeretik a magyarokat. Nemcsak a vendégekkel, hanem egymással is kedvesek – hangsúlyozta a dékánhelyettes.

Az ünnepség meghívottai az egyetem vezetőségével

A két egyetem eredetileg kutatási és oktatási cserére szerződött, de az utazás végén sikerült megállapodni egy diákcsere programról is.
T-Sz.Sz.