Dr. Szirmai Imre neurológus professzor igazán sokszínű programmal szórakoztatta a megjelent érdeklődőket a november elején tartott Professzori Teán. A Zene – Szó – Kép szójáték igazán találó címe a rendezvénynek, hiszen a jelenlevők szó szerint élvezhették a zene, a szó, azaz az irodalom és a kép, azaz a festmény műfaját is.

Az esemény nem csupán műfaji, de földrajzi tekintetben is színes utazás.
A program a házigazda Szirmai professzor előadásával kezdődött, aki neurológusként a különböző vizsgálatok során (pl. Parkinson-kór esetében) alkalmazott terápiás módszereket ismertette, melyek szerinte nagyban hasonlítanak a zongorajátékra (ötödik ujjal kezdve tükörmozgás, skálázás, stb.). Mint mondta, ezen mozdulatok gyakorlás nélkül nem végezhetők, ugyanis nem tartoznak a velünk született képességek közé. Erről megbizonyosodhattak a jelenlevők is, akik a professzor társaságában elvégeztek egy kis gyakorlatot. Mint kiderült az előadás során, a bennünk levő biológiai ritmusok követik a zenei metrumot.
Dr. Szirmai Imre tudományos munkássága mellett sokat szentel a művészetek oltárán is: novellákat, verseket ír és fest. Festményei csodás tájakra repítenek: Magyarország, Portugália, Madeira különböző vidékei, megfogó mesés tájai keverednek a Fényes országok címet viselő kiállításon.
Szirmai, a festő, egyaránt él a tájkép, a zsáner és a csendélet műfajával és eszközeivel. Az autodidakta művész ösztönös tehetsége lenyűgöz könnyed megfogalmazásával, vonalvezetésével. Szirmai, az író, egy külön világba kalauzol. Írásaiból Szersén Gyula, Jászai Mari díjas színművész olvasott fel. Írásai többek között az orvos-művész problémáját is taglalják.
A zenei részt Salacz György professzor csellójátéka és Filipe Manzano Tordo, a Lisszaboni Nemzeti Konzervatórium zongoraművész-hallgatójának előadása töltötte ki, mely tökéletes keretként fogta harmonikus egységbe a sokszínű programot.

K. I.