A Semmelweis Egyetem orvosai és kutatói 24 előadással és poszterrel vettek részt a szeptember 10-13-ig csaknem ötezer neurológus részvételével tartott Európai Neurológus Konferencián Budapesten (XV. European Federation of Neurological Societies – EFNS)

A Focused workshop tagjai látogatóban

Vasárnap, 11-én délután a főcímbeli elnevezéssel rendezett workshop szervezője és moderátora, dr. Molnár Mária Judit professzor a neurológiai alkalmazású génterápiás lehetőségekről adott áttekintést. A Focused workshop előadói közül dr. Stephan Züchner a miami egyetem professzora a személyre szabott orvoslás neurológiai és pszichiátriai aspektusait foglalta össze, míg dr. Michael Sinnreich a baseli egyetem Biomedicina Intézetének professzora a genetikusan meghatározott neurológiai kórképek új típusú kezelési lehetőségeit összegezte.

A biotechnológiának egyre nagyobb a szerepe az új terápiás modalitások előállításában. A monoclonalis ellenanyagok és az enzimpótló terápiák ma már a mindennapi klinikai gyakorlat részét képezik. A sejt és a génterápia pedig valós remény, hiszen számtalan klinikai vizsgálat indul napjainkban e témakörben. Neurológiai betegségek közül a Duchenne typusú izomdystrophia, illetve a hagyományos kezelésre rosszul reagáló Parkinson kórban vannak reményteljes, már III-as stádiumú klinikai vizsgálatok – mondta Molnár Mária Judit.

A molekuláris biológia és  a genomika gyors fejlődése nemcsak a betegségek kezelésében, hanem a kórkép korai felismerésében is számos új genomiális alapú molekuláris marker azonosítását teszik lehetővé, melyekkel akár már tünetmentes állapotban is lehetséges a diagnosztizálás. Az új markerek a kezelés hatékonyságáról is információt adnak több kórképben is.

Az ilyen biomarkerek új genomikai diagnosztikai tesztek alapjául szolgálnak, amelyekkel a betegség kimutatható, segítségükkel az egyénben a betegség kockázat becslése is végezhető. Mindemellett arról is informálják az orvost, hogy egy beteg számára az adott kezelés hatékony-e. Ezek a módszerek alkalmasak a gyógyszer dózisának az egyén metabolizmusától függő optimalizálására is. Az új diagnosztikus eljárások olyan új kezelések fejlesztéséhez is hozzájárulnak, melyek az egyes genetikai rendellenességek következtében kialakuló tünetek gyógyítását célozzák meg.

Bereczki Dániel

A konferencia résztvevői a tudományos programok mellett továbbképző kurzusokra is jelentkezhettek. Az egyetemről dr. Bereczki Dániel professzor „How do I examine…” címmel indított rendkívül népszerű, kb. 600 résztvevővel zajlott kurzust neurológusok számára. A téma a mononeuropathiák és a dystoniák felismerése valamint az első epilepsziás roham ellátásához szükséges információkat sajátíthatták el.

A konferencia alkalmából 23 ország 45 rezidense látogatást tett az egyetem Neurológiai Klinikáján, hogy betekintést kapjon a magyar betegellátás körülményeiről.

A kongresszuson szereplők munkáját a  Semmelweis Kutató Egyetem  Modern Orvostudományi Technológiák a Semmelweis Egyetemen című TÁMOP pályázat támogatta.