Europass bizonyítvány-kiegészítő igénylése és kiállítása a Szakmajegyzék és Programkövetelmény szerinti vizsgák esetében

Vizsgaközpontunk 2023. március 20-ától kezdte meg az Europass bizonyítvány-kiegészítők papír formátumban történő kiadását a Nemzeti Referencia Központnál történt eredményes regisztráció után.

A bizonyítvány-kiegészítő önmagában nem bír jogi érvénnyel, csak a szakképzettséget igazoló bizonyítvánnyal együtt érvényes. A Nemzeti Referencia Központ bocsátja ki és a papír alapú verziót a vizsgaszervező adja át az igénylőnek: jelen esetben 2023. február-márciusi vizsgaidőszaktól kezdődően már vizsgaközpontunk.

Formátuma az Európai Unió által meghatározott szabványt követi, nem egyénre, hanem szakképesítésre vonatkozik. Az Európai Unió tagországai a szakképzettséget igazoló bizonyítvány átvétele után – a sikeres vizsgát tett személy írásbeli, adatlapon történő kérelmére – adják ki az ún. bizonyítvány-kiegészítőt, amely a szakképesítések kompetenciákon alapuló leírását foglalja magába.

Kiállítása a kérelem beérkezése után, az általános ügyintézési határidőn (30 napon) belül történik, ügyintézését a vizsgaközponton belül kijelölt munkatárs végzi. Az igénylőtől levélben, ill. adatlapon kérjük a pontos személyi és képzési adatokat, ill. elérhetőségeket (postacím, telefonszám). Kiadása személyesen vagy postai úton történik.

A korábbi ún. moduláris és komplex bizonyítvány-kiegészítőket az egyes képzésszervező iskolák állítják ki a továbbiakban is.

A szakmai-és képesítő bizonyítvány-kiegészítők kiállítása az alábbi jogszabály alapján történik:

 „35. § (1) * Az oklevél, a szakmai bizonyítvány, illetve a képesítő bizonyítvány kiadásával egyidejűleg vagy azt követően a vizsgázó kérésére az akkreditált vizsgaközpont magyar nyelven vagy a szakmai vizsga vagy a képesítő vizsga nyelvén kiállított Europass oklevél-kiegészítőt, Europass szakmaibizonyítvány-kiegészítőt, illetve Europass képesítőbizonyítvány-kiegészítőt (a továbbiakban együtt: Europass-kiegészítő) ad ki. Az Europass-kiegészítő tartalmát a 3. melléklet tartalmazza.

(2) * Az Europass-kiegészítőt az akkreditált vizsgaközpont vezetője írja alá.

(3) * A magyar és az angol nyelvű Europass-kiegészítő ingyenesen és elektronikus formában, a vizsgázó külön kérésére papíralapú iratként kerül kiadásra. A magyar és az angol nyelvtől eltérő más nyelvű Europass-kiegészítő elektronikus formában, a vizsgázó külön kérésére papíralapú iratként kerül kiadásra, a kiadásáért a kérelmező a 6. mellékletben meghatározott térítési díjat fizet az akkreditált vizsgaközpont részére.(12/2020-as kormányrendelet, amely tartalmazza a 292/2023. (VII.6.) kormányrendelet módosításait.)

A bizonyítvány-kiegészítő magyarul és angolul (az EU egyik hivatalos nyelvén) térítésmentes, más hivatalos nyelveken viszont térítéses 2023. augusztus 7-étől (olasz, német, francia, spanyol), 15.000,-ft/db.

A magyar és az angol nyelvtől eltérő más nyelvű Europass-kiegészítő kiállítása a szakirányú oktatás központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott önköltség egyhavi összegének 15%-a, így 2023. augusztus 7-től a térítési díj minden Europass-kiegészítő típusra 15.000 (tizenötezer) forint.” 

Igénylő lap innen tölthető le!

A fenti térítési összeget a Semmelweis Egyetem számlájára (11784009-22236665) kell befizetni vagy átutalni, befizetését a csekk feladói oldalával vagy az átutalás banki igazolásával szükséges igazolni átvétel előtt.

További információ: https://nrk.nive.hu/ weboldalt érhető el.

***

Igénylését e-mailen a vendegh.zsolt@semmelweis.hu címre, Vendégh Zsolt felé kérjük elküldeni.

(Telefon: +36 20 670 1693, munkanapokon)