A mozgássérült gyerekek javára rendezett jótékonysági koncerten 3 millió forint gyűlt össze, amiből egy komplex művészeti szobát alakítanak ki a Pető András Kar Konduktív Gyakorló Általános Iskolájában tanuló tehetséges, fogyatékkal élő diákok számára. A Medikus Zenekar október 7-én, a Zeneakadémia nagytermében rendezett eseményén 600 ember vett részt élőben, 1300-an pedig online követhették az előadást. Köszöntőt mondott dr. Merkely Béla rektor, valamint dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea dékán. A zenekar különleges ajándékaként az intézet diákjai délelőtt egy matinéelőadás keretében hallgathattak meg részleteket az esti hangversenyből.

„A művészet, mint tudjuk, gyógyító erővel bír – ma este pedig arról is meggyőződhetünk, hogy nemcsak az alkotókra, de a befogadókra is hasonlóan pozitív hatással van” – fogalmazott videóköszöntőjében dr. Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem rektoraként különösen fontosnak tartom, hogy intézményünkben ne csak szakmájukat kiválóan ismerő orvosokat és egészségügyi szakembereket, de nyitott és tájékozott hallgatókat, jó embereket oktassunk – emelte ki. „Különösen büszke vagyok Medikus Zenekarunkra, melynek történetében a jótékonysági koncert immár hagyománnyá vált” – fogalmazott. A rektor elmondta, a befolyt összeget – melyet teljes egészében a Pető András Kar Konduktív Gyakorló Általános Iskola javára ajánlottak fel–  az intézmény a komplex művészeti oktatáshoz, fejlesztéshez szükséges speciális eszközök megvásárlására fordítja. Köszönetét fejezte ki a közönségnek, hogy eljöttek és támogatták a Pető András Kar munkáját.

„A nálunk nevelkedő gyermekeknek sajátos eszközparkra van szükségük, hiszen kettős különlegességűek: egyrészt fogyatékosságukból, másrészt tehetségükből eredően különlegesek” – fogalmazott köszöntőjében dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea. A Pető András Kar dékánja elmondta, a speciális eszközök segítségével könnyebben megalkotják az élményeiket, kiadják magukból a belső feszültségeiket. Az élmények, érzések feldolgozása szavakon keresztül ugyanis nem mindig adatik meg számukra – fűzte hozzá. Hangsúlyozta, büszkék rá, hogy iskolájuk 2016 óta a regisztrált Tehetségpont intézmények közé tartozik, az ott tanuló 140 gyermek és fiatal nyolc művészeti szakkörből és öt adaptív sportfoglalkozásból választhat évről évre, hogy megélje, megtapasztalja ő miben különleges, miben tehetséges. A közös művészeti foglalkoztató terem hosszú távon jelent számukra esélyt és lehetőséget a művészeti foglalkozások színvonalas fenntartásában és fejlesztésében – emelte ki, hozzátéve, hogy a Pető-féle rendszerszemléletű fejlesztés több mint 70 éve elérhető a gyakorlatban, gyermekek és felnőttek sokaságát hozzásegítve a lehető legönállóbb életvitelhez.

A tehetség gondozása sosem állhat a háttérben, át kell szőnie a mindennapi munkánkat, helyet, időt, eszközt kell biztosítanunk ahhoz, hogy tehetségüket felfedezzék, azzal élni akarjanak aktív életükben” 

– fogalmazott. Köszönetét fejezte ki a Tégy a Pető Intézet Gyermekeiért Alapítvány munkatársainak, akik hosszú évtizedek óta társuk ebben a mindennapi munkában.

Köszönetet mondott továbbá a Medikus Zenekar tagjainak a jótékonysági koncertért és az ezzel biztosított anyagi támogatásért is. Kifejezte háláját a közönségnek is, amiért támogatásukkal lehetővé teszik a tehetség felfedezését, gyakorlását, és az alkotás örömét olyanoknál, akik nálunk jóval több akadályba ütköznek.

A Medikus Zenekar különleges ajándéka a befolyt összegen kívül, hogy az intézet diákjai – akik sem anyagi, sem életviteli szempontból nem tudnak ifjúsági koncertekre ellátogatni – a zenekari főpróba után matinéelőadás keretében hallgathatták meg az esti hangverseny részletét a Zeneakadémián. A gyerekeket Feketéné dr. Szabó Éva stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes, a Pető András Kar Konduktív Pedagógiai Központjának igazgatója köszöntötte.

Az esti hangversenyen felcsendült egy részlet Ravel Lúdanyó meséiből, Rahmanyinov: 2. zongoraversenye, illetve Muszorgszkij–Ravel Egy kiállítás képei című darabja is, zongorán közreműködött Kiss Péter. A jótékonysági koncertre jegyet váltók az esti hangverseny mellett a Semmelweis Egyetem Pető András Gyakorló Általános Iskola tanulóinak alkotásait is megtekinthették.

Bódi Bernadett
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.