A Semmelweis Egyetem alapításának 250. évfordulója alkalmából szervezett jubileumi ünnepségsorozat részeként idén hatodik alkalommal rendezték meg az országos CP-kongresszust a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben. Az idei rendezvény fókuszában a központi idegrendszeri sérülésben (cerebralis paresis, CP) érintett kiskamaszok önálló életvitelének lehetőségei álltak. A Pető András Kar és a Magyar Rehabilitációs Társaság kétnapos kongresszusán szó esett a többi között az érintettek önállósodásának folyamatáról, a rekreációs és terápiás lehetőségekről, valamint a finanszírozási és szabályozási kérdésekről is.

Dr. Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár az első nap megnyitóján mondott köszöntőjében hangsúlyozta: ez a konferencia egy jó lehetőség, hogy a  központi idegrendszeri sérüléssel foglalkozó társszakmák képviselői, valamint az érintett családok tájékozódjanak a legújabb terápiás lehetőségekről. A tudásbővítésen és szemléletformáláson túl a CP-vel összefüggő releváns szakmai tapasztalatok megismerésére is lehetőségét nyújt – tette hozzá. Az államtitkár szólt róla, hogy a konferencia része a Semmelweis Egyetem jubileumi programsorozatának. „Egy egyetem életében a jubileum mindig kiemelt jelentőségű, hiszen lehetőséget teremt a múlt áttekintése mellett a jövőbeli víziók kialakítására is” – fogalmazott.

Dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes Pető András életét felidézve emlékeztetett: az addig reménytelennek hitt embertársainak adott reményt módszerének kidolgozásával. Kiemelte, hogy a konduktorok, pedagógusok, gyógytornászok és egészségügyi szakemberek azon dolgoznak, hogy az érintett gyermekek teljes körű fejlesztésben részesülhessenek, a lehető legjobb funkcionális állapotra és önállóságra tegyenek szert, hogy a társadalom hasznos és elismert tagjaivá válhassanak. Mint fogalmazott, a tudás csak türelemmel és szeretettel párosulva hozza meg a kívánt eredményt. Ezek a fiatalok nemcsak egy olyan terápiát kapnak, amely mozgásukban és egyéb területeken fejleszti őket, hanem egy egész életre meghatározó szemléletet is – hangsúlyozta a rektorhelyettes. A Semmelweis Egyetem munkatársai az itt tanuló fiatalokon és az itt kezelt betegeken keresztül adják tovább az egyetem immár 250 éves értékeit, tudását – világított rá dr. Szabó Attila, hozzátéve, hogy a hallgatók a világ öt kontinensének 70 országából érkeznek az egyetemre. A Pető András Kar is számos nemzetközi hallgatónak adja át tudását, akik hazánk nagyköveteivé válnak a világban – fogalmazott.

Galéria

11kép

Dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea, a Pető András Kar dékánja a kar új fejlesztési és képzési kihívásairól tartott előadásában rámutatott: évente mintegy 1700 fő CP eredetű és kevert specifikus fejlődési zavarral diagnosztizált sajátos nevelési igényű gyermek és megváltozott munkaképességű felnőtt komplex pedagógiai rehabilitációja zajlik a karon. Ellátásukhoz számtalan szakmai fejlesztési megközelítés és terápiás lehetőség áll rendelkezésre, de a klinikai formák különbözősége, a motoros tünetek súlyossága és a gyakori egyéb funkciókárosodások miatt minden ilyen gyermek egyéni és életen átívelő fejlesztést, kezelést, támogatást igényel – emelte ki a dékán. Szólt a CP eredetű sérültet nevelő családok elvárásainak változásairól is. Mint mondta, az új igényekre való tekintettel az óvodai csoportjaikban néhány éve bevezették a kutyaterápiát, valamint művészetterápiás foglalkozásokat is tartanak. Súlyosan mozgáskorlátozott tanulóinkat is képessé kívánjuk tenni a munka világába történő felkészülésre, a megtanult mozgásformák alkalmazásával, már jól működő munkahelyek és jó gyakorlatok megismerésével – fogalmazott. Kitért az ebben a tanévben elindított pedagógiai rehabilitáció specializációra, melynek keretében a hallgatók mind a szakszolgálatok, mind a rehabilitációs centrumok komplex feladatait megismerhetik. Mint arra rámutatott, az utazókonduktori ellátással bővíteni tudják a konduktív fejlesztésben részesülők országos arányát is.

A konferencián – melynek tematikáját Dr. Túri Ibolya PAK tudományos dékánhelyettes és a Magyar Rehabilitációs Társaság közösen dolgozta ki -, a  továbbiakban szó esett a többi között a központi idegrendszeri sérülésben érintettek önállósodásának folyamatáról, a rekreációs és terápiás lehetőségekről, valamint a finanszírozási és szabályozási kérdésekről is, a konferencia egy kerekasztal-beszélgetéssel zárult.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.