Az idei Asklepios Rákkongresszuson a Semmelweis Egyetem németországi kihelyezett tagozata, az Asklepios Campus Hamburg négy hallgatójának onkológiai szakdolgozatát is díjazták, valamint bemutatták az ACH-n folyó képzést és kutatást. Az eseményen a Semmelweis Egyetem több előadója is beszámolt a tumorgyógyászat területén folytatott aktuális kutatási eredményeiről.

Rák és gondoskodás címmel 2023. február 9-11. között rendezték meg az idei Asklepios Rákkongresszust a Semmelweis Egyetem (ACH) Asklepios Campus Hamburg és a St. Georg Asklepios Klinika helyszínein Hamburgban. A kongresszus első napján az ACH szekcióülésein többek között a kutatásba való korai bekapcsolódás és a gyakorlatias orvosképzés fontosságát hangsúlyozták. E két téma megjelenik az ACH alma matere, a budapesti Semmelweis Egyetem curriculumában is.

Az ACH klinikai képzése a modern tumorgyógyászat minden területét lefedi 

Az ACH első szekcióülését dr. Karl J. Oldhafer, a Semmelweis Egyetem rektori és dékáni megbízottja az ACH-nál, és dr. Thorsten Thiel, az Asklepios Medical School GmbH ügyvezető igazgatója vezették. Elsőként dr. Kiss András, a Semmelweis Egyetem Patológiai, Igazságügyi és Biztosítási Orvostani Intézetének vezetője szólalt fel, előadásában a Semmelweis Egyetemen folytatott kutatás és betegellátás jelentőségét emelte ki a tumorgyógyászat területén. Dr. Giorgia Schilling, az ACH főorvosa és a rehabilitációs medicináért felelős oktatója az ACH-nál a következő őszi szemeszterben induló „személyre szabott onkológia” elnevezésű választható tantárgyról beszélt. A tárgy tantervbe való felvételénél figyelembe vették a konkrét páciensre szabott innovatív kezelési megközelítést. Dr. Nele Geßler, az ACH kutatási dékánhelyettese, a Semmelweis Egyetem Hamburgi Kampusza Klinikai Kutatóintézetének (IKF) vezetője, valamint dr. Monika Grimm, az ACH oktatást koordináló csoportvezetője mutatta be, hogyan vesznek részt a hallgatók az ACH-nál a tumorgyógyászati kutatási tevékenységekben, és ott milyen támogatást kapnak. Az ACH két hallgatója pedig az ESMO Student Academy 2022 valenciai rendezvényéről számolt be, amelyen ösztöndíjasként vettek részt. A Budapestről, a Semmelweis Egyetemről érkezett másik előadó, dr. Drobni Zsófia Dóra az immunellenőrzőpont-gátlók kardioonkológiában betöltött szerepéről tartott előadást.

Galéria

3kép

A mai hallgatók – a holnap lehetséges onkológusai 

Dr. Sara Sheikhzadeh, az Asklepios és az Asklepios Medical School GmbH ügyvezető igazgatója moderálta a Kutatás és oktatás az Asklepios Campus Hamburgnál című szekciót és sok sikert kívánt a bemutatkozó fiatal kutatóknak. A rendezvényt megelőzően az ACH hallgatóinak lehetőségük volt onkológiai szakdolgozatuk absztraktjának benyújtására. A zsűri – amelynek tagjai dr. Carolin Tonus főorvos, a konferencia elnöke, dr. Karl J. Oldhafer, a Semmelweis Egyetem rektori és dékáni megbízottja az ACH-nál, dr. Dirk Arnold, főorvos, dr. Nele Geßler, főorvos és az ACH kutatási dékánhelyettese, valamint dr. Claas Wesseler vezető főorvos voltak – választotta ki azt a négy diákot, akik az ACH ülésén bemutathatták munkájukat.

Az első helyet Darja Sadeghi nyerte el A gyógyulás esélyei és a hosszú távú túlélés várható alakulása a colorectalis májmetasztázisok rádiófrekvenciás ablációja után: 20 év tapasztalatai saját beteganyagból című munkájával. Az ACH végzős hallgatója nagyon örült a díjnak és a lehetőségnek, mint fogalmazott, „a tudományos közönség előtt mutathattam be a munkámat, amelybe annyi időt és energiát fektettem”. Nagy élmény volt számára, hogy a tanulmányai során kötelező diplomamunkával hozzájárulhat a rákkutatás eredményességéhez és ezáltal reményei szerint a betegek lehető legjobb kezeléséhez. Francis Maren Konermann, az ACH végzős hallgatója Magas kórházi mortalitás a SARS-CoV-2-vel fertőzött, aktív daganatos betegségben szenvedő betegeknél a világjárvány omikron fázisában – Insights from the CORONA Germany Study című témájával tudta meggyőzni a zsűrit, és második helyezést ért el. A harmadik helyet Larissa Maria Gessner és Nils Philipp Hofmann nyerték el kiemelkedő teljesítményükért. A nyertesek könyvutalványokat is átvehettek.

Szlovák Judit
Fotó: Asklepios Campus Hamburg

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.