Együttműködési megállapodást írt alá a Harvard Medical School és a Semmelweis Egyetem vezetése Budapesten. A megállapodás értelmében a Harvard Medical School Posztgraduális orvosképző klinikai kutató képzési programot tervez és valósít meg a Semmelweis Egyetemen. A program a tervek szerint 2023 júliusában indul, és 2026 júniusáig tart.

A képzés tantervéért és megvalósításáért a világhírű amerikai egyetem felel, a Semmelweis Egyetem pedig vállalja, hogy évente 50 Semmelweis Polgár részvételi díjának ötven százalékát fedezi, melyre az intézmény 250 ezer dolláros keretet különített el. A programot a környező országokban is szeretnék meghirdetni, hogy abba a közép-európai régió több országának szakemberei is bekapcsolódhassanak.

A tananyag hozzásegíti a résztvevőket, hogy olyan képességek birtokába juthassanak, amelyek nélkülözhetetlenek a magas színvonalon végzett klinikai kutatásokhoz – mindezt a többi között az epidemiológia, a biostatisztika, az orvosi etika és a szakmai vezetés területén. A kilenc hónapos programba felvett hallgatók élő workshopokon és webináriumokon vesznek részt, egyéni és csoportos feladatokat oldhatnak meg, és kérésre egyénileg is meghallgathatnak több órányi előre felvett tananyagot. A résztvevők várhatóan átlagosan heti 7–10 órában dolgozzák majd fel az anyagokat, és végzik el a projekteket. A programhoz három rezidens workshop is kapcsolódik: az 1. számú Budapesten, a 2. számú online, a 3. számú pedig Bostonban.

Az ünnepélyes aláíró ceremónián elmondott beszédében dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora hangsúlyozta: „A Harvard és a Semmelweis Egyetem adottságai, gyökerei, az intézmények kulturális közege eltér ugyan, földrajzilag pedig egy óceán választ el bennünket, de a célunk közös, küldetésünk, alapelveink azonosak: a lehető legjobb tudás átadása a lehető legmagasabb színvonalon. Pácienseink ellátása a legmodernebb elérhető technikák és technológiák segítésével. A tudomány előremozdítása és hozzájárulás ahhoz, hogy a kutatás-innováció eredményei minél többekhez eljussanak, eredményeikben pedig a lehető legtöbben részesüljenek” – fogalmazott.

„Ennek a közös képzésnek köszönhetően, a résztvevőkön keresztül tovább erősödhet a tudományos együttműködés az Egyesült Államok és térségünk között” – tette hozzá, kiemelve, hogy a nemzetközi tudományos és akadémiai vérkeringésben való részvétel, a határokon átnyúló partnerség a Semmelweis Egyetem egyik legfontosabb küldetése és egyben fő erőssége. „Az együttműködések sikerét pedig hallgatói és oktatási mobilitási programok, klinikai kutatások és közös publikációk is bizonyítják. Örömmel mondhatom, hogy a Harvard Egyetemmel is sikeresen kooperáltunk már a múltban, így a mostani megállapodásunknak is van előzménye” – fogalmazott.

A rektor arra is emlékeztetett, hogy a Semmelweis Egyetem nemcsak Magyarország, de Közép-Kelet-Európa legjobb egyetemévé vált: a Times Higher Education legfrissebb rangsorában a 236. helyen állunk, a régióban a legelőkelőbb pozíciót elfoglalva. Kardiológia és kardiovaszkuláris területen pedig a US News Best Global Universities rangsorában a 43. helyen szerepel. „Ezeken a rangsorokon az elmúlt években fokról fokra, kitartóan egyre feljebb és feljebb kerültünk. Ezért a cél, amit kellő alázattal, de nem kevesebb eltökéltséggel magunk elé tűztünk, nem más, mint hogy a világon a top 100 és Európa legjobb 5 gyógyító szakegyeteme közé kerüljünk. Abba a ligába, ahova a Harvard tartozik” – hangsúlyozta a rektor.

Dr. Ajay K. Singh, a HMS tanulmányi ügyekért felelős dékánhelyettese elmondta: „A klinikai kutatás valódi hajtóerőt jelent az egészségügyi innovációk szempontjából, és javítja a betegkezelések kimenetelét. Azáltal, hogy nagy hatású képzési lehetőségeket biztosítunk a világ minden táján dolgozó egészségügyi szakembereknek, megvalósítjuk a HMS küldetését, ami nem más, mint egy olyan sokszínű és elfogadó közösség támogatása, amelynek elődleges célja, hogy csillapítsa a szenvedést, és javítsa az egészségi állapotot és a jóllétet.”

Galéria

8kép

A képzésen résztvevők várhatóan heti 7-10 órát töltenek webináriumokon való részvétellel, emellett egyéni feladatokat és csoportmunkát is teljesíteniük kell. A programhoz három workshop is kapcsolódik: egy Budapesten, egy Bostonban egy pedig online. Azok a résztvevők, akik teljesítik a program követelményeit, a kurzusvezetők által aláírt bizonyítványt kapnak, illetve a program végén minden résztvevő oklevelet vehet majd át.

Kónya Rita, Végh Zsófia, Kiss Gábor
Fotók: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem