Szimbolikus gyertyagyújtással és virággal tisztelegtek az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak emléke előtt az egyetem központi megemlékezésén a Semmelweis Szalonban. Az ünnepségen dr. Bánhidy Ferenc általános rektorhelyettes mondott köszöntőt, majd „1956 – A forradalom pillanatképei a Semmelweis Egyetemen” című rövidfilm vetítésével emlékeztek a forradalom és szabadságharc 66. évfordulójára.

„Semmelweis Polgárokként nemcsak a fegyvert ragadó, az utcákon küzdő ’56-os hősökre emlékezünk ezen az ünnepnapon, hanem elődeinkre is. Akkori hallgatóink elsők között csatlakoztak a műegyetemistákhoz a forradalom előkészítésében, többek között részt vettek a lengyel felkelők melletti szolidaritási tüntetésen is” – emlékeztetett dr. Bánhidy Ferenc általános rektorhelyettes a forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a Semmelweis Szalonban tartott megemlékezésen. Ünnepi beszédében a történelmi eseményeket felidézve elmondta, az egyetem részt vett a gyógyszer- és kötszerellátás megszervezésében, valamint a mentési munkákban is: a II. Sz. Sebészeti Klinikán 378, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán 106, az Urológiai Klinikán közel 170 sebesültet kezeltek. A hallgatók közül annyian jelentkeztek önkéntesnek, hogy jó részüknek már nem jutott feladat, így más klinikáknak és kórházaknak ajánlották fel segítségüket.

A rektorhelyettes rámutatott: ezek a tények is bizonyítják, hogy a Semmelweis Egyetem a történelmi sorsfordulókon mindig előre lépett. Az elmúlt időszak során saját magunk is megtapasztalhattuk, mit jelent rendkívüli időkben, határainkat is feszegetve megállni a helyünket – fogalmazott. Először a koronavírus-járvány állította soha nem látott kihívás elé Magyarország, és a világ valamennyi egészségügyi rendszerét. Közép-európai szinten vezető orvos- és egészségtudományi egyetemként azonban a Semmelweis Egyetem ismét előre lépett: legyen szó a szűrésekről, a védőoltásokról, a betegellátásról, a lakosság tájékoztatásáról vagy a COVID-19-cel összefüggő kutatásokról és innovációkról, az egyetem végig a fertőzés elleni harc frontvonalában állt – hangsúlyozta.

Galéria

6kép

Ezt követően a szomszédunkban dúló háború állította kihívás elé egyetemünket. Klinikáinkon csaknem 870 Ukrajnából érkezett járó és mintegy 220 fekvőbeteget láttak el, kollégiumainkban augusztus 31-ig csaknem 400 menekülőt szállásoltunk el. 680-nál is több, a szomszéd országban tanuló hallgató nyújtotta be igényét, hogy egyetemünkön folytatná tanulmányait, több mint 120-an pedig vendéghallgatóként csatlakoztak is hozzánk a tavaszi félévben – ismertette az adatokat.

Névadónkhoz, Semmelweis Ignáchoz méltó módon az egyetem valamennyi polgára bebizonyította: számukra a betegek, az elesettek a legfontosabbak. Nem elégedtek meg egyszerűen feladataik elvégzésével, végig azon dolgoztak, hogyan tehetnének még többet, hogy a pandémiát a lehető leghamarabb magunk mögött hagyhassuk, szerencsétlenül járt embertársaikon pedig segíthessenek – emelte ki dr. Bánhidy Ferenc.

Egyetemünkön immár több mint 250 éve felelősségteljes, a szakmájuk és betegtársaik iránt elhivatott orvosokat és egészségügyi szakembereket képzünk. Önök nemcsak névadónknak, de ’56-os elődeinknek is méltó örökösei

– emelte ki.

Ezt követően „1956 – A forradalom pillanatképei a Semmelweis Egyetemen” című rövidfilm vetítésével emlékeztek a forradalom és szabadságharc 66. évfordulójára, majd dr. Bánhidy Ferenc az áldozatok emléke előtt tisztelegve meggyújtotta a gyertyát, amely elé virágot helyezett el dr. Pavlik Lívia kancellár, valamint minden résztvevő.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.