A Semmelweis Symposiumra érkezett nemzetközi szaktekintélyek, dr. Oren Cohen, dr. Frank Wagner és dr. Maifeld András tettek látogatást a Semmelweis Egyetem három fázis I. központjának egyikében. A korai fázisú klinikai vizsgálatok terén az egyetem nemzetközi szinten is kiemelkedően teljesít.

A klinikai kutatás és innováció új kihívásaival és jó gyakorlataival foglalkozott az idei Semmelweis Symposium. A konferencia kísérőprogramjai között szerepelt a dr. Takács István által vezetett Belgyógyászati és Onkológiai Klinika fázis I. központjának megtekintése. Az itt szerzett tapasztalataikról kérdeztük a szimpózium két nemzetközi hírű plenáris előadóját.

„A nívós korai klinikai  kutatások megvalósításának elengedhetetlen feltétele, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű vizsgálatra legyen lehetőség a fejlesztések során. Ez az a tényező, amelyben a Semmelweis Egyetem nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően teljesít” – hangsúlyozta dr. Oren Cohen, a Duke Egyetem Orvostudományi Kar infektológus-immunológus professzora, a LabCorp Drug Development orvosigazgatója. „A Semmelweis Egyetemen a korai fázisú klinikai vizsgálatok három akkreditált fázis I. központban valósulnak meg. Az egyik központban a kifejezetten gyermekgyógyászati, a másikban az intervenciós, a harmadikban az általános belgyógyászati fejlesztésekkel kapcsolatos vizsgálatok zajlanak” – mondta dr. Filakovszky János, a Klinikai Kutatásokat Koordináló Központ igazgatója, aki a látogatást megszervezte és a vendégeket elkísérte. A klinikai kutatások korai fázisában szerzett tapasztalat és a fejlesztő cégekkel kialakított kapcsolat elősegíti az egyetem későbbi fázisú fejlesztésekben való részvételét is.

Galéria

3kép

„A pandémiás időszakban a korai fázisú klinikai vizsgálatok volumene az egész világon mindenütt jelentősen visszaesett. Ez új kihívást jelent a szakma számára, amely felértékeli a csapatmunka, az intenzív nemzetközi együttműködés szerepét” – emelte ki dr. Maifeld András, a fázis I. vizsgálatok szervezésére szakosodott, berlini székhelyű Charité Research Organisation munkatársa. A nemzetközi együttműködés elősegítésére a Charité Egyetem egy akadémiai hálózat kiépítésén munkálkodik, amelyben kiemelt szerepet kaphatnak a Semmelweis Egyetemen működő kutatóközpontok is.

Szelid Veronika
Fotó: Hartyányi Norbert

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.