A japán Society for Fluorescence Guided Surgery tudományos társaság harmadik, éves találkozóján tartott előadást a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Kísérletes Sebészeti és Műtéttani Tanszékének vezetője, dr. Ferencz Andrea és a tanszék tudományos tanácsadója, dr. Sándor József.

A Society for Fluorescence Guided Surgery online megrendezett eseményén dr. Ferencz Andrea, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájához tartozó Kísérletes Sebészeti és Műtéttani Tanszékének vezetője a gasztrointesztinális traktus területén alkalmazott kísérletes munka eredményeiről számolt be. Előadását a fluorescence-eljárás hibrid használatáról szóló szekció keretében tartotta, amelynek felelőse, dr. Wéber György, a tanszék korábbi vezetője volt.

A házigazdák dr. Sándor Józsefet, a Kísérletes Sebészeti és Műtéttani Tanszék tudományos tanácsadóját kérték fel a tavaly elhunyt Masaki Kitajima professzorra emlékező nyitóelőadás megtartására. A 78 évesen szívrohamban elhunyt tudós a modern sebészet meghatározó egyénisége volt: ő állt a Japán Sebész Társaság és a Nemzetközi Sebész Társaság élén, valamint a Japán- Magyar Sebész Társaság alapító társelnöke volt. Munkásságát a Semmelweis Egyetem Doctor Honoris Causa kitüntetéssel ismerte el.

Az október 16-i esemény a járványhelyzetre tekintettel Tokióból az online térbe költözött. A virtuális rendezvényhez a világ 13 országának több száz résztvevője csatlakozott. A konferencia témája a modern sebészet egyik legígéretesebb, a hatékonyságot jelentős mértékben növelő ágazata, a fluorescence-eljárás, a fluoreszkálás sebészeti alkalmazása volt. A módszer segítségével a műtét közben láthatóvá válik többek között a daganatos elváltozások pontos kiterjedése, a műtét során összevarrt bélszakaszok vérellátása. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Kísérletes Sebészeti és Műtéttani Tanszéke illetve a japán International University of Health and Welfare kutatói több éves együttműködés keretében vizsgálják a módszer gyakorlati alkalmazásának további lehetőségeit.

Borbély Zsuzsa
Fotó forrása: Dr. Sándor József

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.