A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika kardiológus rezidensét is díjazta a nemzetközi zsűri a harmadik pacemaker versenyen, ami a vírushelyzet miatt idén az online térben zajlott. Dr. Ruppert Mihály az egyik legnagyobb elismerést, a vitakészség díját hozta el a Pacing World Series oktatási program megmérettetéséről. A fiatal rezidens egy súlyos autoimmun beteg vezeték nélküli pacemakerezését mutatta be, majd a módszer szükségességét és hatékonyságát szakmai érvekkel kellett alátámasztania.

Az idei, harmadik Vitatron/Medtronic által szervezett World Pacing Series szimpóziumon 18 ország indult, a pacemaker megmérettetés verseny szekciójában pedig 29 előadás közül választották ki a legjobb eset, a legjobb előadásmód, valamint a legjobb vitakészség díjazottjait. Az utóbbi elismerést dr. Ruppert Mihály, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika kardiológus rezidense hozta el. Esetbemutatásában egy súlyos autoimmun beteg vezeték nélküli pacemakerezését ismertette, aki korábban kapott már egy hagyományos eszközt, amelyet fertőzés miatt el kellett távolítani, ezért más megoldásra volt szükség. A vezeték nélküli pacemakeres eljárással közvetlenül juthatunk a szívhez, metszés és vezetékek nélkül, így az infekció, amely ezeknél a betegeknél különösen kockázatos, kivédhető – magyarázta dr. Ruppert Mihály. Az eset ismertetése után a rezidensnek a módszer szükségességét és hatékonyságát szakmai érvekkel kellett alátámasztania. „Fiatal orvosként hihetetlenül motiváló, hogy minden szakmai kérdésre választ tudtam adni, ezzel igazolva az eljárás hatékonyságát” – fogalmazott.

Dr. Ruppert Mihály a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán végzett TDK-munkát, majd a PhD-fokozat megszerzése után 2019 szeptembere óta kardiológus rezidensként dolgozik a klinikán. Az itt működő pacemaker munkacsoportba fél éve kapcsolódott be, mint mondta, nagyon támogató és segítőkész a csapat, az ott dolgozó tapasztaltabb kollégák javaslatára mutatta be díjat érdemlően a fenti esetet is a versenyen.

A fiatal tehetségeket felkaroló Pacing World Series oktatási program célja a bevált gyakorlatok, újítások, kreatív megoldások népszerűsítése világszerte.

Bódi Bernadett
Kiemelt kép (illusztráció): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.