12 fős évfolyammal indult az első tanév a Semmelweis Egyetem új, szlovák nyelvű székhelyen kívüli egészségügyi mesterképzésén. Az Egészségügyi Közszolgálati Kar Egészségügyi Menedzserképző Központ (EKK-EMK) többéves munkájának köszönhetően akkreditált mesterképzés hallgatói gyakorlatorientált kurzusok keretében szerezhetik meg a legkorszerűbb egészségügyi vezetői tudást.

Az Egészségügyi Közszolgálati Kar Egészségügyi Menedzserképző Központ (EKK-EMK) szlovák nyelvű székhelyen kívüli képzésének elindítása nem előzmény nélküli. Mint azt dr. Gaál Péter, az EMK egyetemi docense, szakvezető elmondta: a mesterképzési szak eredeti tananyagát a szlovák szakértőkkel együtt 2004 és 2006 között dolgozták ki, egy világbanki projekt keretében, így a tantervek, tananyagok, oktatási segédanyagok, illetve jegyzetek angol és szlovák nyelven egyaránt rendelkezésre álltak. Ezekre a fejlesztésekre építve, az időközben megalapított szlovák Health Management Academy-val együttműködésben 2010-ben indult az első szlovák nyelvű évfolyam, akkor még szakirányú továbbképzésként, majd később mesterképzésként, budapesti székhellyel. Az első évfolyamok tapasztalatainak feldolgozása alapján 2017 őszére jutott a képzésfejlesztés olyan szakaszba, hogy rendelkezésre álltak a feltételek a mesterszak kihelyezett képzésként, Pozsonyban történő indítására – idézte fel dr. Gaál Péter.

Az akkreditációs folyamat lezárulását követően a 2020/2021-es tanévtől 12 fővel indulhatott el a képzés Pozsonyban. 2020. október 1-jén orvosokból, gyógyszerészekből, a magánellátásban és az állami szférában, gyógyszeriparban dolgozó, vezetői gyakorlattal rendelkező egészségügyi szakemberekből álló évfolyam kezdte meg az első tanévet – számolt be dr. Filakovszky János, a kar Digitális Egészségtudományi Intézetének (DEI) docense, szakfelelős. Mint kiemelte: a sokszínűség nagy előnyt jelent, hiszen a különböző szakterületek és szakmai tapasztalatok segítségével egymástól is sokat tanulhatnak a hallgatók az esetfeldolgozások során. Az indulásról szólva elmondta, hogy a tanévnyitót még személyesen meg tudták tartani, de a jelenlegi szlovák járványügyi intézkedéseknek megfelelően online folytatódik az első szemeszter, főképp alapozó tantárgyak oktatásával.

A Semmelweis Egyetem szlovák nyelvű, székhelyen kívüli képzésén az oktatás, az ügyintézés, a vizsgáztatás és a záróvizsga is szlovák nyelven zajlik, az oklevelet pedig magyar és szlovák nyelven állítja ki az egyetem. A szabadon választható tárgyak és a területi szakmai gyakorlatok angol nyelven is elérhetők. Ezzel biztosítják a Budapesten zajló magyar, illetve a pozsonyi szlovák nyelvű képzés hallgatói számára az átjárási lehetőséget a két program között. A szlovákul és magyarul is anyanyelvi szinten beszélő dr. Filakovszky János egyetemi docens szakvezető-helyettesként irányítja a szlovák nyelvű képzést – emelte ki dr. Gaál Péter a képzés megvalósításáról beszélve.

Erősen építünk a gyakorlatorientált képzési formára, így a tudásmegosztás, a tapasztalatok megbeszélése, a személyes esetek, példák feldolgozása ugyanúgy fontos, mint az elméleti tudás bővítése – hangsúlyozta dr. Gaál Péter. Hozzátette: az „experiential learning” szemléletű vezetőképzésnek, azaz a tapasztalati úton történő tanulás módszertanának köszönhető, hogy a megszerzett új tudás szinte azonnal visszaforgatható . Ennek az is előfeltétele, hogy kialakuljon egy olyan bizalmi légkör, amelyben meg tudják osztani a saját vezetői tapasztalataikat a program résztvevői a kurzus során. A közös problémamegoldás mellett számos, a hatékony egészségügyi menedzsmenthez nélkülözhetetlen gazdasági, jogi és pénzügyi tantárgyon keresztül mélyíthetik tudásukat, így többek között az egészségügyi statisztika, a közgazdaságtan, a szervezetelmélet, a szervezeti magatartás, az emberi erőforrás menedzsment, a projektmenedzsment, az egészségügyi finanszírozás és az egészségpolitika is bekerült a mesterképzés tananyagába.

Az induló évfolyam visszajelzései alapján a Semmelweis Egyetem hírneve mellett vonzóvá teszi a képzést az is, hogy olyan vezetői ismereteket sajátíthatnak el a résztvevők, amit a gyakorlatban is rögtön tudnak hasznosítani – emelte ki dr. Filakovszky János. Az Egészségügyi Közszolgálati Kar szlovák programmal foglalkozó munkatársai, többek között Davidovics Krisztina korábbi és Kéri Diána jelenlegi dékáni hivatalvezető, valamint Kóródi Rita korábbi és Gulyás Katalin jelenlegi programkoordinátor mellett mindenképpen meg kell említeni szlovák partner intézményünket, a Health Management Academy s.r.o.-t, Jana Červenáková igazgatót, valamint Marianna Tomkovát (mindketten okleveles közgazdászok), akik nélkül nem valósulhatott volna meg a gördülékeny képzésindítás – hangsúlyozta dr. Filakovszky János szakvezető helyettes.

Vas Dóra

Kiemelt kép: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 
További fotók forrása: EMK

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.