A digitális terápiák hazai fejlesztése érdekében kötött megállapodást a Semmelweis Egyetem, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és az Oncompass Medicine. Az együttműködés nemcsak a magyarországi egészségipari innovációkat segíti, de az egyetem tudományos kutatásokat érintő stratégiai törekvéseit is támogatja.

Dr. Bódis József, az ITM felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára hangsúlyozta: a tárca célja a magyarországi egészségipari innováció támogatása, ezen belül kiemelt terület az egyéni, személyre szabott diagnosztika és terápia, a digitális orvoslás és a mesterséges intelligencia orvosi alkalmazása. Az államtitkár felidézte, hogy az innovációs tárca a nagyobb tudásközpontok, kutatóegyetemek környezetében, meghatározó ipari, vállalati szereplőkkel együttműködve két fővárosi és hat vidéki helyszínen science parkokat, tudásparkokat hoz létre, ezek egyike a Semmelweis Egyetemhez kapcsolódik.

A stratégiai együttműködés értelmében a Semmelweis Egyetem részvételével megvalósuló Science Parkon belül az Oncompass és az egyetem közös intézetet hoznak létre, mely a betegellátás, kutatás és oktatás mellett új, innovatív módszerek szülőhelye lehet. „A Semmelweis Egyetem világszinten az 500 legjobb egyetem közé tartozik, de célunk, hogy még előrébb kerüljön az oktatásban, kutatásban és az ennek alapját képező gyógyításban. 2030-ra a legjobb 100 közé szeretnénk kerülni, ez azonban óriási kihívás és nem valósítható meg komoly, transzlációs kutatásban elért nemzetközi szintű sikerek nélkül” – mondta el dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. A jövő gyógyításában döntő szerepet játszhat majd két, ma még újnak számító módszertan, a mesterséges intelligencia és az egyénre szabott orvoslás – az Oncompass Medicine ezeket a vívmányokat ötvözi. „A Semmelweis Egyetem eddig is kiemelkedő szerepet játszott az onkológiai betegek ellátásban, szeretnénk a jövőben is a legtöbbet nyújtani betegeinknek, akik nagy számban jelentkeznek nálunk – ebben segíthet a most megkötött megállapodás” – tette hozzá a rektor.

„A mostani tudásunk szerint körülbelül 600 gén 6 millió féle mutációja okozhat emberi daganatot, egy-egy ember daganatáért pedig 3-4 mutáció kombinációja a felelős. Ahhoz, hogy a daganatos megbetegedéseket személyre szabottan kezelhessük, olyan gyógyszerekre van szükségünk, amelyek ezeket a génhibákat támadják – ehhez azonban minden egyes beteg esetében meg kell tudnunk mondani, az adott betegnél melyik génhiba van jelen, és ki kell tudnunk választani, adott génhibára melyik gyógyszert vagy gyógyszerkombinációt kell alkalmazni” – mutatott rá dr. Peták István, az Oncompass Medicine Zrt. tudományos igazgatója. Mint elmondta, mára már több száz, daganatos betegségek kezelésére alkalmas, célzott gyógyszer került forgalomba és több mint ezer jelenleg is klinikai vizsgálat alatt áll, így a következő kihívást az jelenti, hogyan lehet ezt a hatalmas mennyiségű információt beilleszteni a klinikai gyakorlatba. Az Oncompass orvosi szoftverei a mesterséges intelligencia használatával segítenek az orvosoknak eldönteni, mely terápia vagy gyógyszer lehet a leghatékonyabb. „Az Oncompass alapítói, így jómagam is a Semmelweis Egyetem hallgatói voltunk, és a mai napig Semmelweis Ignác hitvallása mentén dolgozunk: eszerint egyetlen beteg sem szenvedhet vagy halhat meg, akinek a tudomány mai állása szerint elérhető valamilyen kezelési lehetőség” – mondta el dr. Peták István. Az együttműködés lehetőséget ad arra, hogy további exportképes innovatív technológiákat, termékeket fejlesszenek, amelyekkel hozzájárulnak a digitális egészségipar fejlődéséhez is.

Szabó Ádám; MTI
Fotó: Gál Bettina – Semmelweis Egyetem; Koszticsák Szilárd – MTI

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.