Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. szeptember 27.
393114 Összes oltás

MR vizsgálatra megfelelő szakorvosi beutalóval lehet jelentkezni, a jelentkezéssel kapcsolatban felmerülő kérdéseivel forduljon hozzánk elérhetőségeinken.

 Az MRI egyfajta orvosi diagnosztikához használt képalkotó eljárás, amely a képet a szervezetben az egészséges és az elváltozott (beteg) szövetekben található vízmolekulák nyomon követése (detektálása) alapján hozza létre. A folyamat mágneses és rádióhullámok bonyolult rendszerének felhasználásával zajlik. A számítógép feljegyzi a mért jeleket, és azokat képpé alakítja át.

Bizonyos esetekben a szakma szabályainak megfelelően az MR vizsgálat elvégzése során szükség lehet kontrasztanyag beadására is. A kontrasztanyag az egész test vizsgálatához használható, beleértve az agyat és a gerincvelőt is. A szer vizes oldatként intravénás injekció, vagy infúzió formájában kerül forgalomba, és kizárólag diagnosztikai célra alkalmazható. A kontrasztanyagot közvetlenül egy tűn keresztül, vagy katéteren az orvos juttatja be a vénába. Az injekció beadását követően Önt megfigyelés alatt fogják tartani. Az Önnek megfelelő kontrasztanyag adagot testsúlyát figyelembe véve számítják ki.

A korszerű kontrasztanyagoknak köszönhetően szövődmény a gyakorlatban szinte soha nem fordul elő. Elméletileg lehetséges mellékhatások a hányinger és hányás, fejfájás, szédülés, az injekció helyén fellépő reakciók (pl. fájdalom, hidegség-, melegségérzet). Azonnal tájékoztassa az MR Osztály személyzetét, ha ezeket a tüneteket, vagy nehézlégzést tapasztal. Ritkán előfordulhatnak késleltetett reakciók a kontrasztanyag beadása után órákkal, vagy napokkal. Ha ez előfordul, tájékoztassa orvosát vagy a radiológust. A kontrasztanyag egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel, vagy italokkal hányingert, vagy hányást okozhat. Terhesség esetén és szoptatás alatt a kontrasztanyag csak a kockázatok és előnyök alapos mérlegelése után alkalmazható. Az eddigi tapasztalatok alapján nem valószínű, hogy a szoptatott csecsemőt károsodás éri. A kontrasztanyagnak nincs ismert hatása a gépjármű-vezetéshez, és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre.

A vizsgálat végrehajtásához, mint bármilyen egyéb orvosi tevékenységhez az Ön beleegyezése szükséges, amit a vizsgálat előtti felvilágosítást követően írásban kell nekünk megadnia.

Amennyiben a beutaló orvos véleménye alapján az MR vizsgálat más diagnosztikai eljárással nem váltható ki és Ön a vizsgálathoz nem járul hozzá, vagy amennyiben a vizsgálat korrekt elvégzéséhez kontrasztanyag adása lenne szükséges, azonban ehhez Ön nem járul hozzá akkor fennáll annak esélye, hogy nem tudunk teljes diagnózist adni illetve a diagnózishoz késedelmesen jut hozzá. A hozzájárulás hiányában elmaradt MR vizsgálat, ill. elmaradt kontrasztanyag használat egészségügyi következményei Önt terhelik.  

A vizsgálat biztonsága érdekében kérjük, hogy esetleges gyógyszerérzékenységéről, fennálló súlyosabb betegségéről vizsgálati beleegyezése előtt a belegyező nyilatkozaton szereplő kérdőíven nyilatkozzon! A kitöltött kérdőív alapján az Önt vizsgáló kollégánk fog dönteni arról, hogy a vizsgálat biztonságosan elvégezhető-e vagy sem. 

Felhívjuk betegeink figyelmét, hogy hasi vizsgálatokat csak akkor tudunk elvégezni, ha vizsgálatot megelőző 4 órában nem fogyasztottak ételt.

Szedációban végzett vizsgálatok esetén pedig a beteg a vizsgálatot megelőző 6 órában ne egyen, és 4 órában ne igyon.