1978. februárjában fejeződött be a Nagyvárad téri Elméleti Tömb (NET), az ország legmagasabb középületének átadása. A lakó- és irodaépületek közül 89 méterével a NET a legmagasabb. (Magyarországon a legmagasabb, nem ipari célú épületek mind száz méter alattiak. A rendőrpalota az antennatoronnyal együtt öt méterrel több, anélkül viszont csak 62.)

Az épület alapkövét 1971 április 30-án ünnepélyes keretek között helyezték el. A fejlesztésre azért volt szükség, mert az egyetem épületeinek jelentős része még az 1880-as években épült, 500 hallgató részére, míg 1962-ben már mintegy 3000 hallgató járt az intézménybe. A korszerű egyetemi tömb építésének a lehetőségét az Építésügyi Minisztérium és az Egészségügyi Minisztérium közös, 1959-ben összeállított programja teremtette meg. A nyilvános tervpályázatot 1963-ban írták ki. A pályázat I. díjas tervének építészei: Südi Ernő, Wágner László és Gerlóczy Gedeon. Az épület végül Wágner László tervei alapján készült el, a kivitelező a 21. sz. Állami Építőipari Vállalat, mai nevén Magyar Építő Zrt. volt.

Galéria

7kép

Az épület 970 négyzetméteres aulájában Hincz Gyula festőművész tervei alapján készült ólomüveg kompozíció látható. Díszterme az egyetem számos központi ünnepségének ad helyszínt, így hagyományosan itt tartják a frissen felvett hallgatók számára a Gólyabált, a március 15-i megemlékezést és a Semmelweis-napi ünnepséget is.

Az elméleti tömbben méltó helyet kaptak a gyógyszertani, mikrobiológiai, biológiai, korélettani intézeteken kívül az egészségügyi szervezési tanszékek, az idegen nyelvű lektorátus, valamint az oktatási célokat szolgáló közös előadótermek, laborok, továbbá reprezentációs célra használható közösségi helységek is. 

Az egyetem épületei közült talán a NET a legismertebb, melyben orvosi kutatóintézetek találhatók. 2003 óta új liftek teszik lehetővé a magasban elhelyezkedő emeletek megközelítését.

Forrás: koos.hu

A 22 emeletes Nagyvárad Téri Elméleti Tömbben rendezi meg az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület minden évben az Országos Tűzoltó Lépcsőfutó Versenyt. A verseny igen népszerű, a legtöbb megyéből érkeznek versenyzők. Több mint száz versenyző méreti meg magát a közel harminc kilogrammos tűzoltói felszerelésben.