A 2024. május 28-án lezajlott, általános orvostudományi karokat érintő írásbeli záróvizsgán informatikai probléma lépett fel azon orvosképző egyetemeken (Semmelweis és Debreceni Egyetem) ahol online vizsgát tartottak. A hiba adatvesztést okozott, amely azt eredményezte, hogy a számítógépes rendszer a 180-kérdésre adott válaszból átlagosan 156 tesztválaszt mentett csak le. A vizsgák szervezéséért és lebonyolításáért felelős, az egyetemektől független testület az Országos Orvos, Fogorvos és Gyógyszerész Záróvizsga Bizottság (OZVB) vizsgálata még tart az ügyben, tájékoztatásuk szerint nem kizárható a hacker támadás lehetősége sem.

 A Semmelweis Egyetemen mintegy 400 – többségében magyar – hallgató érintett. Azokban az esetekben, amikor erre lehetőség volt, pl. a vizsga elején jelentkezett az informatikai hiba, áttértek a papír alapú vizsgára. A két érintett egyetem vezetése közösen egyeztet az OZVB-vel és közösen dolgoznak a megoldáson. A Semmelweis Egyetem 05. 30. 16.00-ig tájékoztatni fogja az érintett hallgatóit erről.

Az OZVB tájékoztatása szerint várhatóan a 2024. június 5-i gyógyszerésztudományi és a 2024. június 17-i fogorvostudományi írásbeli záróvizsgákat papír alapon bonyolítják majd le.