A Semmelweis Egyetem és a budapesti székhelyű NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ (NATO KEKK) főként közös képzések és rendezvények szervezésére, illetve egészségügyi szimulációs programok fejlesztésére irányuló együttműködési megállapodást írt alá 2024. április 25-én.

A nagy múltú egyetem és a Magyarországra települt NATO központ szorosabbra fűzte eddig is jelentős kapcsolatait. A megállapodás szerint a két szervezet kölcsönösen segíti egymás képzéseit és rendezvényeit, többek között résztvevők és előadók küldésével és helyszín biztosításával, valamint támogatják egymást az egészségügyi szimulációs megoldások fejlesztésében, különösen az egészségügyi képzés területén.

Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beszédében hangsúlyozta: 

A Semmelweis Egyetem az ország legjobb egyeteme, hazánk legnagyobb betegellátója, európai-szintű tudásközpont. Intézményünk súlyához méltóan igyekszik mindig zászlóshajóként elöl járni. Ezt szolgálja a NATO kiválósági központjával kötött mostani megállapodásunk is, amely biztos vagyok benne, hogy nemcsak az aláíró felek számára lesz majd előnyös: az együttműködés során szerzett tapasztalatok ugyanis végső soron a harctéren, vagy épp a betegágyak mellett hasznosulnak majd.

Dr. Fazekas László orvos ezredes, a NATO KEKK igazgatója pedig azt emelte ki, hogy az együttműködéssel könnyebben becsatornázható a katonaorvosok speciális, a harctéren szerzett egészségügyi tudása, és így a katonák békeidőben végzett legfontosabb feladata, a felkészülés méltó keretek között történhet.

A NATO KEKK egy tizenkét tagállamot tömörítő nemzetközi szervezet, amely a katona-egészségügy területén végez oktatásszervező, tapasztalatfeldolgozó, haderővédelmi (pl. járványügyi) és doktrínafejlesztő munkát, valamint innovatív projektjeivel segíti a NATO folyamatos megújulását a katona-egészségügyi területen.

A Semmelweis Egyetem a központ fontos partnere, amely már eddig is akkreditálta a NATO KEKK képzéseit. A további együttműködéssel olyan szinergia valósul meg, amelyben a Semmelweis Egyetem világszínvonalú klinikai hátteret biztosít a központ képzései és rendezvényei, illetve a NATO katona-egészségügyi szakemberei számára.