Öt nap alatt több mint 3500 hallgató vett részt a Semmelweis Egyetem szóbeli felvételijén, akiket az intézmény öt karának 93 bizottsága hallgatott meg. Minden bizottság három tagból állt: egy-egy professzor, docens és hallgató vett részt az eljárásban, a bizottságok folyamatos felsővezetői kontrollja mellett. A felvételin összesen 248 db ún. szituációs kártya közül húztak a diákok, melyeket a négy hazai orvosképzéssel foglalkozó intézmény magatartástudományi intézetei közösen állították össze, és egységesen kerültek alkalmazásra mind a négy intézményben. A feladatok deklaráltan nem tartalmaznak sem vallást, sem filozófiát, sem gender témákat (beleértve a férfi női kapcsolatot), illetve általában semmilyen egyéni érzékenységet potenciálisan érintő kérdést, vagy helyzetet.

Átlagosan 42 pontot kaptak a felvételizők, elenyésző volt az alacsony pontszám, voltak, akik a tanulás mellett sportban, zenében, korábbi munkatapasztalataik révén, vagy a nyelvismeretük tekintetében nyújtottak kimagasló teljesítményt. A Semmelweis Egyetem a hazai és nemzetközi felsőoktatási rangsorok kiemelt helyén szerepel, ezért az intézmény számára köztudottan fontos, hogy a legjobb képességű hallgatókat vegye fel. Fontos szempont pl. a nyelvismeret vagy az egészségügyi téren szerzett korábbi tapasztalat. A szóbeli felvételivel kapcsolatos eredmények összességében nagyon jók voltak, szinte csak pozitív visszajelzést kapott az egyetem a felvételizőktől és a kollégáktól is.

A felvételi alatt ugyanakkor, az egyik bizottság két tagjától is panasz érkezett a bizottsági elnök túlságosan kritikus megnyilvánulásai miatt. Az eset azonnali kivizsgálása után az adott vizsgaelnök eredményeit kizárták és az érintett diákok felvételi pontszámánál a másik két tag véleményét figyelembe véve állapították meg a pontszámot. A többi, azaz, 92 bizottság esetében nem volt probléma, sem panasz. A 3500 diák közül senki nem tett panaszt, vagy bejelentést az egyetemen a felvételivel kapcsolatosan.

A mostani felvételi beszélgetések tapasztalatait az egyetem tovább elemezi és beépíti a következő évi felvételibe.