Sajtóközlemény

12. 21.

 

 
 
 
 
 
 
 
A kivitelezés során több száz nyílászárót, elöregedett vezetéket és radiátort cseréltek ki, felújították a korszerűtlen fűtési rendszereket, fűtésszabályozókat szereltek fel, több helyen új, korszerű víz- és hőszigetelést is kapott az épületek homlokzata és tetőszerkezete.  Az elmúlt évek legnagyobb volumenű és hatású energetikai korszerűsítése zárult le a Semmelweis Egyetemen a „KEHOP-5.2.4-15-2016-00004 Energetikai korszerűsítés a Semmelweis Egyetem több helyszínén” elnevezésű projekt keretében. Az energetikai korszerűsítési projektben 7 létesítményt újítottak fel.

A Semmelweis Egyetem története több mint kétszázötven évvel ezelőtt kezdődött. 1769-ben Mária Terézia orvosi karral egészítette ki a Nagyszombati Egyetemet, az intézmény pedig azóta is hazánk és a közép-európai régió vezető orvos-egészségügyi felsőoktatási intézménye. Az egyetemhez számos kollégium, kórház és rendelőintézet tartozik, melyek közül 8 nagykapacitású energetikai korszerűsítésre kerülhetett sor.

Elsőként a Tömő utca 25-29. szám alatti épület újult meg, ezt követte a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika, majd újabb három helyszínen fejeződött be a beruházás: megújulhatott a Semmelweis Egyetem Balassa János Kollégiuma, a Gyermekgyógyászati Klinika Bókay utcai- és Tűzoltó utcai részlegének épülete, később a felújítás elérte a Neurológiai Klinikát, a Markusovszky Lajos Kollégiumot is. A felújítási programnak köszönhetően minden épület korszerű energetikai minősítést kapott.

Korszerű fűtés, új nyílászárók, energiatakarékos épületek

A felújítás által érintett intézményekben több száz diák és több ezer egyetemi dolgozó mindennapjai válnak komfortosabbá, ahogyan a klinikákon és rendelőkben kezelésen részt vevő évi több tízezer páciens is modernebb környezetben gyógyulhat, és kap orvosi ellátást.

A nagyszabású korszerűsítés során

  • 1850 db nyílászárót cseréltek ki;
  • 6451 méternyi elavult vezetéket és csőrendszert cseréltek le,
  • 13900 m2 épület-felület kapott korszerű szigetelést.

A 4,7 milliárd forintos összköltségvetésű KEHOP projektből a hét helyszínen közel 4,5 milliárd forint értékben valósult meg energetikai korszerűsítés. A rekonstrukció a magyar kormány és az Európai Unió közös finanszírozásában valósult meg.

A korszerűsítési projekt helyszínei és főbb elemei

  1. Tömő utca 25-29. szám alatti épület: energetikai projektek (utólagos hőszigetelés és külső nyílászáró csere, előadóterem gépészeti felújítása)
  2. Neurológiai Klinika: külső nyílászáró csere
  3. Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika: külső nyílászáró csere
  4. Balassa János Kollégium: utólagos hőszigetelés és külső nyílászáró csere
  5. Markusovszky Lajos Kollégium: energetikai korszerűsítése, utólagos hőszigetelés és külső nyílászáró csere
  6. Markusovszky Lajos Kollégium: kazánház korszerűsítés
  7. Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai részleg „A” épület, „B” épület, „C” épület, Ambulancia épületének külső nyílászáró cseréje, komplett fűtési és HMV rendszerének cseréje
  8. Gyermekgyógyászati Klinika Bókay utcai részleg: Főépület, Hematológiai épület, Vese Pavilon épület, Ambulancia épület komplett fűtési és HMV rendszerének cseréje

További információ kérhető:

Dömötör Annamária
06308139602
annamaria.domotor@gmail.com