Kétszer gyakoribb a prosztatarák kialakulásának esélye azoknál, akiknek a családjában már előfordult ez a betegség, vagy egyeneságon emlődaganatot diagnosztizáltak. A felmenőktől is örökölhető rosszindulatú kórkép Magyarországon a harmadik leggyakoribb halálok az ötven éves kor feletti férfiak körében. A Semmelweis Egyetem most azoknak szervez ingyenes szűrőnapot, akiket leginkább fenyeget a prosztatarák kialakulásnak veszélye. Vagyis olyan 45-75 éves férfiakat várnak, akiknél még nem diagnosztizálták a betegséget, de a szülők prosztata-, vagy mellrákja miatt érintettek lehetnek. A november 10-én 14-17 óra között a Semmelweis Urológiai Klinikáján megrendezett esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Tévhit, hogy a prosztatarák csak az idős férfiak betegsége – mondja dr. Nyirády Péter egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója. Hozzáteszi: egyre gyakrabban találkoznak fiatalabb, akár negyvenöt éves betegekkel, legtöbbjük esetében genetikai öröklődés áll a háttérben. Ötven éves kortól évente vagy kétévente, családi halmozódás esetén azonban már negyvenöt éves kortól javasolt a szűrővizsgálat. Az úgynevezett PSA vérvétellel a prosztata-specifikus antigén (PSA) szintjét határozzák meg. Ezután egy rektális digitális vizsgálat következik, amely a prosztata végbélen át történő ellenőrzése, amely egy egyszerű, fájdalommentes, urológus szakorvos által végzett rövid eljárás.

A korai stádiumú prosztatarák tünetszegény, akár teljesen tünetmentes, ha ilyenkor ismerik fel a betegséget, akkor a páciensnek kilencven százalék esélye van a gyógyulásra. A jellegzetes panaszok közé tartozik a gyakori, nehézkes vagy fájdalmas, esetenként véres vizelet, vagy annak elakadása, de ezek a tünetek nem csak a prosztatarákra jellemzőek. Ebben az esetben azonnal orvoshoz kell fordulni annak érdekében, hogy kiderítsék, mi állhat a háttérben. A megelőzésre és a gyógyulásra sokkal nagyobb az esély, ha valaki egészséges életmódot folytat és részt vesz a szűrővizsgálatokon. Rendszeres testmozgással, változatos táplálkozással, optimális testsúllyal a krónikus betegségek hatvan százaléka pedig megelőzhető – hangsúlyozza dr. Nyirády Péter.

A prevenciós napra főleg azok jelentkezését várják, akiknél szülői ágon előfordult prosztata-, vagy melldaganat. Ők november 9-én 12:00 óráig, vagy az elérhető vizsgálati kapacitás erejéig online regisztrálhatnak. A jelentkezést orvosszakmai szempontok alapján két munkanapon belül elbírálják és emailben értesítik azokat, akik részt vehetnek a szűrésen. Azoknak, akiket most nem hívnak be, egy későbbi időpontban, két héten belül lehetőségük lesz arra, hogy részt vegyenek a klinikán egy prosztatavizsgálaton.

A szűrés első része a PSA vérvételből áll, melynek eredménye még a rendezvény ideje alatt 2 órán belül elkészül, és ezután kerül sor a manuális vizsgálatra, amely elengedhetetlen annak érdekében, hogy az eredmény teljes körű legyen. Étel és ital fogyasztása megengedett a vérvétel előtt.

A vizsgálatok között szakmai előadásokat és pódiumbeszélgetéseket hallgathatnak meg a résztvevők többek között a prosztatarák kezeléséről, a robotsebészeti műtéti lehetőségekről és a megelőzés fontosságáról. Scherer Péter színművész, Müller Péter Sziámi, dr. Mezey György, egykori labdarúgó szövetségi kapitány pedig saját tapasztalatairól és az évenkénti szűrővizsgálat fontosságáról beszél majd. 

A szűrővizsgálatra fenntartott helyek beteltek, így a regisztráció lezárult!

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem