Válaszul a felhasználói igényekre két új funkcióval bővült a Semmelweis Egyetem ingyenes tünetellenőrző applikációja. A Semmelweis HELP használói immár a hozzájuk legközelebb eső sürgősségi ellátóhelyet is egy gombnyomással megtalálhatják a surgossegi.info és a Semmelweis HELP együttműködése révén. Emellett az eddig csak a webalkalmazáson elérhető tudástár mostantól a mobilapplikáció felületén is látható. Az alkalmazás frissítésével október 26-tól érhetőek el az új funkciók.

A Semmelweis HELP applikáció 2023 júniusában mutatkozott be a nagyközönség előtt, azóta több mint 130 ezren használták. A Semmelweis HELP projekt célja, hogy egy olyan megbízható döntéstámogató eszközt adjon a lakosság kezébe, amellyel a szülők, nagyszülők segítséget kaphatnak ahhoz, hogy a gyermek észlelt tünetei milyen szintű egészségügyi ellátást igényelnek: otthon lássák el, forduljanak háziorvoshoz rendelési időben, menjenek sürgősségi ellátóhelyre, vagy hívják azonnal a 112-es telefonszámot.

A felület első körben több mint 220 gyermekbetegség mintegy 600 tünetét tartalmazza, vagyis szinte teljes egészében lefedi a gyermekbetegségek terén előforduló legjellemzőbb akut helyzeteket.

„Az elmúlt hónapokban 131 ezren használták az alkalmazásokat, tőlük számos visszajelzést, értékelést, fejlesztési ötletet kaptunk. Sok esetben merült fel az az igény, hogy a tünetellenőrzés és az ápolási útmutatók mellett további kézzelfogható és hasznos segítséget jelentene a felhasználóknak, ha az eredményoldalon nem csak arra vonatkozóan kapnának javaslatot a szülők, hogy keressenek fel egy sürgősségi ellátót, hanem abban is tudnánk segíteni őket, hogy pontosan hova mehetnek. Így a surgossegi.info csapatával kötött együttműködés révén ezt a funkciót is beépítettük a Semmelweis HELP felületre, illetve onnan is elérhető a mi applikációnk” – mondta el Kovács Eszter. A Semmelweis Egyetem sajtókommunikációs igazgatóhelyettese, a Semmelweis HELP projektvezetője hozzátette: ugyancsak felhasználói kérés volt, hogy az eddig csak a webes felületen hozzáférhető, 220 betegség leírását és a hozzájuk tartozó teendőket listázó tudástár a mobilappban is használható legyen.

Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora hozzátette:

A mobil és a webalkalmazás célja, hogy ellenőrzött forrásból származó, hiteles és közérthető információt adjon a gyerekek egészségi állapotáról. Így amikor az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) részéről megfogalmazódott a javaslat, hogy a két felületet kössük össze, kollégáim azonnal megkezdték az egyeztetést a surgossegi.info alapítójával, mert a betegutak segítése is ezt a célunkat támogatta.

Németh Franciska egészségügyi kommunikációs szakértő, ápoló, a surgossegi.info alapítója kiemelte: az általuk létrehozott, az egész ország területét lefedő felületet az a valós igény hívta életre, hogy a betegeknek sokszor komoly problémát jelent megtalálni a megfelelő ellátóhelyet egy adott egészségügyi problémával kapcsolatban. „A hova kérdésre szeretnénk válaszolni kisebb, akut egészségügyi problémák esetén, hogy például hol van a szemészeti ügyelet vagy a gyerektraumatológiai ügyeleti ellátás a mai napon” – magyarázza a szakember.

Németh Franciska felidézi, hogy a kezdetektől kérdezték tőlük a felhasználók, ki tudnák-e egészíteni a weboldalt tünetellenőrző funkcióval, de erre már nem volt kapacitásuk, mert szerették volna a vállalt feladatukat (ügyelet- és gyógyszertárkereső) kellő felelősséggel és alapossággal végezni.

Így számukra nagyon jó lehetőség a Semmelweis HELP-pel való együttműködés, hiszen éppen azt a területet öleli fel az applikáció, ami náluk nem volt, de a betegek részéről mindig is igényként merült fel.

„Vannak a hazai digitális egészségügyben nagyon jó, de sokszor egymástól elszigetelten működő kezdeményezések, ugyanakkor azt gondoljuk, hogy a fenntarthatóság jegyében hasznos, ha a meglevő és már bizonyított felületeinket egymást erősítve használjunk fel, és nem feltétlenül egy újat hozunk létre” – mondta el a surgossegi.info alapítója.

A Semmelweis HELP nevezett az „Az Év Honlapja” pályázatra „Az év applikációja” kategóriában. A díjat szakmai zsűri ítéli oda, de ezzel párhuzamosan fut egy közönségszavazás is. Az összes, különböző kategóriában induló pályázó között egyetlen Közönségdíjat osztanak ki. A verseny ideje alatt Az Év Honlapja oldalán, Facebook azonosítással lehet szavazni a Semmelweis Helpre ide kattintva.