Nemzetközi szinten is új, ráksebészeti rendszert fejleszt a Kreatív-Fogklinika és a Semmelweis Egyetem konzorciuma, mely a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében összesen 866,92 millió forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatásban részesült.

A kutatás-fejlesztési projekt célkitűzése egy, a sebészet több területén használható, a minimálisan invazív sebészeti beavatkozások során eltávolítandó, nem látható és nem tapintható elváltozások megtalálását segítő rendszer kifejlesztése, illetve a kifejlesztett rendszer egy indikációban történő preklinikai és kis mintaszámú klinikai kipróbálása.

Nemzetközi szinten is új, ráksebészeti rendszert fejleszt a Kreatív-Fogklinika és a Semmelweis Egyetem. A Kreatív-Fogklinika Kft, a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézete, illetve a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikája a GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00240 azonosítószámú projekt keretében jelentős összegű támogatást nyert el a GINOP Plusz programból egy új közös kutatási projektre. A pályázat a Kreatív-Fogklinika kecskeméti, illetve a Semmelweis Egyetem balassagyarmati telephelyén valósul meg, jelentős K+F és innovációs kapacitást telepítve mind Bács-Kiskun vármegyébe, mind Nógrád vármegyébe, bevonva a fejlesztésbe a Nógrád vármegyei kórházakat is.

A 21. század orvostechnikai műszereinek palettáján több megbízható, csontos üregben és struktúrákon – mint a koponya vagy mint a gerinc – használható navigációs rendszer szerepel. Ezek a rendszerek egy-egy lézió vagy anatómiai struktúra pontos helyének azonosítását és a környező fontos anatómiai struktúrák sérülésének elkerülését segítik. Egy merev falakkal rendelkező térségen belül a rögzített viszonyítási pontoknak köszönhetően a navigáció műszakilag megoldható, ám ez sajnos nem igaz a lágy szövetek, s azok betegségei esetében.

A 866 millió forintos európai uniós támogatás segítségével egy flexibilis hasüregi szervben, rögzített viszonyítási pontok híján egy módosított koncepció alapján működő navigációs rendszer kifejlesztésére kerül sor, amely a tervek szerint olyan sebészeti indikációkban nyújt többletinformációt a sebésznek, mint az emlő vagy a máj sebészete, illetve amely rendszer az intraoperatív képalkotásnak megfelelő információt adhat – azonnal és költséghatékony formában.

A fejlesztés eredményeként létrejövő lágyszöveti navigációs rendszer segítséget nyújthat abban, hogy az elváltozások eltávolítása lehetőség szerint minimálisan invazív módszerrel történjen, amely lényegesen kisebb műtéti megterheléssel és gyorsabb felépüléssel jár. A projekt keretében létrejövő rendszer megvásárlása és használata lényegesen költséghatékonyabb megoldást biztosít, mint a jelenleg elérhető intraoperatív képalkotó rendszerek, ugyanakkor a fejlesztéssel érintett szakterületeken csökkenti a műtéti kockázatokat is.