Sajátos nevelési igényű iskolások számára rendez jótékonysági koncertet a Semmelweis Egyetem Medikus Zenekara. A jegyekből befolyó összeget teljes egészében a Pető András Kar Konduktív Gyakorló Általános Iskola javára ajánlják fel, melyet a komplex művészeti oktatáshoz, fejlesztéshez szükséges eszközök megvásárlására szeretnék fordítani. Az október 7-ei eseményre itt lehet jegyeket váltani, a koncert a Zeneakadémia Nagytermében lesz.

A sajátos nevelési igényű, mozgássérült gyerekeknek speciális eszközökre van szükségük ahhoz, hogy egyenlő esélyük, lehetőségük legyen a saját kreativitásukat, egyéni ötleteiket, tehetségüket felfedezni. A felajánlott összegből egy komplex művészeti nevelésre berendezett és felszerelt terem létrehozása a cél, ahol a tehetséggondozás: képzőművészet, zene, fotó és drámaszakkör is megfelelő felszereltséggel, tárgyi eszközökkel működhet. Átvilágított rajztáblák, ceruzatartók, ceruzafogók, kétkezes ollók, tükörreflexes fényképezőgépek, fotópapírok, speciális festékek és papírok, számítógépes vágóprogram és szoftver is a tervek között szerepel.

A Medikus Zenekar 2017-ben adott először jótékonysági koncertet a Zeneakadémián, akkor a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikája javára. 2018-ban a Magyar Gyermekmentő Alapítvány, 2020 tavaszán pedig az egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika számára ajánlotta fel a teljes jegybevételt. 

A zenekar különleges ajándéka a befolyt összegen kívül, hogy az intézet diákjai és az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika krónikus betegei – akik sem anyagi, sem életviteli szempontból nem tudnak ifjúsági koncertekre ellátogatni – a zenekari főpróba után matiné előadás keretében hallgathatják meg a hangversenyt a Zeneakadémián. A Pető András Karral nem újkeletű a Medikus Zenekar kapcsolata, hiszen az ott tanuló gyerekek számára többször adtak már rendhagyó hangversenyt.

A koncert a Semmelweis Egyetem International 40 rendezvénysorozatának része, valamint a közelgő XI. Konduktív Nevelési Világkongresszus előeseménye.  

Jegyek: https://www.jegy.hu/program/medikus-zenekar-jotekonysagi-koncert-km-kiss-peter-zongoramuvesz-vez-duboczky-gergely-95211

Műsor:

Ravel: Lúdanyó meséi – részletek
Rahmanyinov: 2. (c-moll) zongoraverseny, op. 18
Muszorgszkij–Ravel: Egy kiállítás képei

Közreműködik: Kiss Péter, zongora

Vezényel: Dubóczky Gergely 

Az est védnökei:

Dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora
Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora

Háttérinformációk:

A Semmelweis Egyetem Pető András Karáról
A Pető András Kar története szorosan összefügg a névadó alapító munkásságával, aki hazai és nemzetközi hírnevet szerzett a központi idegrendszer sérüléséből eredő, dominánsan mozgássérült személyek egyedi nevelési rendszerével. A kar konduktorképzési tapasztalata több mint 50 éves, a gyakorlóterületeken végzett konduktív nevelési munka pedig több mint 75 éves múltra tekint vissza. A Pető András Kar gyakorló intézményeiben évente mintegy 700 fő dominánsan mozgásproblémával küzdő gyermek és felnőtt vesz részt folyamatos vagy intervallum konduktív nevelésben, de a határon túl ellátott feladatok mellett hazánkban köznevelési és szakszolgálati feladatokat ellátó csoportokat, felnőtt csoportokat is működtet.

A Semmelweis Egyetem Medikus Zenekaráról
A javarészt szimfonikus felállásban működő társulat az egyetemi rendezvények rendszeres résztvevője, de több alkalommal adott nagysikerű koncertet Budapesten, többek között a Zeneakadémián, a Müpában, a belvárosi Ferences templomban, és az Örkény-kert programjában, továbbá külföldön Bayreuthban, Bernben, és a Semmelweis Egyetem alapításának 250. évfordulója alkalmából Krakkóban, Prágában és Nagyszombatban. Tagjai elsősorban az egyetem hallgatói és más hazai felsőoktatási intézmény diákjai. A Semmelweis Egyetem Medikus Zenekarának művészeti vezetője és karmestere 2009-től Dubóczky Gergely.

Kiss Péter zongoraművész a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének tanára. A Magyar Rádió Zongoraversenyének harmadik díjasa és Barletta Nemzetközi Zongoraverseny első helyezettje. Háromszor nyert Fischer Annie előadói ösztöndíjat, 2011-ben a kortárs magyar zenéért végzett munkájáért Artisjus Díjjal, 2015-ben pedig előadóművészi sikereinek elismeréseként Junior Prima Díjjal tüntették ki. A zongoraművész számára a kreatív alkotói folyamatok rendkívül fontosak: több zongoraversenyhez – köztük Mozart d-moll és Beethoven B-dúr versenyművéhez is – komponált már saját kadenciát. Európa szinte össze országában adott már koncerteket, de fellépett Chicagóban, Clevelandban, Santiago de Chilében, Új-Delhiben és Pekingben is.

Dubóczky Gergely karmester pályája elején Kocsis Zoltánnal, majd Fischer Ivánnal és Fischer Ádámmal is dolgozott. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem karmester szakát summa cum laude végezte el. Tanulmányokat folytatott New York államban és Bécsben. 2015-ben a Chicagói Szimfonikus Zenekarral, 2016-ban a Birminghami Szimfonikus Zenekarral is dolgozott. 2016-ban Portugáliában megnyerte az Atlantic Coast Karmesterversenyt.  A Medikus Zenekart 2009-től vezeti, továbbá 2013-ban megalapította a Budapest Sound Collective nevü zenekarát, amellyel klasszikus zenei koncertek mellett egyedi kortárs és összművészeti produkciókat hoz létre. 2018-tól két éven át az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője volt. Magyarország legjelentősebb zenekarait vezényelte, köztük a Budapesti Fesztiválzenekart és a Nemzeti Filharmonikusokat.

A jótékonysági koncert az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jöhetett létre.

Fotó: Barta Bálint, Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Galéria

4kép