Mától lehet jelentkezni a koronavírus-fertőzéshez köthető sokszervi gyulladáson (PIMS) átesett gyerekek felülvizsgálatára a Semmelweis Egyetem két gyermekklinikájának online felületén itt és itt. Az országban kizárólag a Semmelweisen érhető el a betegség hosszútávú hatásait vizsgáló szakambulancia, ahova lakhelytől függetlenül várják az összes, korábban PIMS-en átesett gyereket.

A koronavírus-fertőzés gyerekeknél legtöbbször enyhe tüneteket okoz vagy tünetmentesen zajlik, ugyanakkor a súlyos szervi károsodással járó krónikus betegséggel, vagy komoly fejlődési zavarokkal élők, illetve a kóros elhízásban szenvedők esetében gyakrabban alakul ki kórházi kezelést is igénylő szövődmény, elsősorban tüdőgyulladás. A sokszervi gyulladás (az angol rövidítés alapján PIMS; Paediatric Inflammatory Multisystem Syndrome) ezzel szemben kései szövődményként a koronavírus-fertőzést követően, általában 2-4 héttel később jelentkezik.

A ritka, ám súlyos betegség időbeli eltolódásának oka, hogy a tünetekért nem maga a fertőzés, hanem az annak gyógyulását követő kóros immunreakció a felelős

– mondja dr. Constantin Tamás, a II. számú Gyermekgyógyászati Klinika docense, aki azt is hangsúlyozta, hogy PIMS akut tüneteivel ne ezeken a szakrendeléseken jelentkezzenek a szülők, ide most azokat a gyerekeket várják vissza, akik már átestek a PIMS-en.

„A koronavírus-járvány ötödik hulláma jelenleg csendesedik, azonban a gyerekkori sokszervi gyulladásos esetszámok előfordulása éppen a tetőzést követően emelkedik meg. Bár ritka szövődményről van szó, országszerte már több száz gyereket kezeltek sokszervi gyulladás miatt, azt viszont egyelőre még nem ismerjük, hogy a heveny tünetek visszahúzódása után van-e a betegségnek bármilyen hosszútávú egészségügyi hatása is” – mondja dr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem Klinikai Központjának elnöke.

Az I. számú Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója hozzáteszi, hogy éppen ezért indította el az egyetem a két gyermekklinikán azt a szakambulanciát, ahol a sokszervi gyulladásból gyógyult gyerekek felülvizsgálatát végzik, és kimondottan a betegség hosszútávú szövődményeit elemzik.

„A rendelésen a legmodernebb laboratóriumi és képalkotó vizsgálatokkal térképezzük fel, milyen hosszútávú hatása lehet a gyerekek egészségére a sokszervi gyulladásnak” – ismertette dr. Pék Tamás, az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika infektológusa, aki elmondta azt is, hogy az általános gyermekgyógyászati vizsgálatok mellett, kardiológia és immunológiai szempontból is ellenőrzik a betegség után az ambulanciákon megjelenő gyermekeket.

A sokszervi gyulladás tüneteiről és az első, Semmelweis Egyetemen diagnosztizált esetről alábbi cikkünkben olvashat.

 

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem