Miért okozhat íz- és szaglásvesztést a COVID-19 megbetegedés és mikor igényel komolyabb kivizsgálást ez a probléma? Mit tehetünk fogínyvérzéskor? Minek a tünete lehet a szájszárazság? Miért kattog az állkapocsízület? Mi a szerepe a bölcsességfogaknak? – ezekről a kérdésekről is szó lesz a Semmelweis Egészség Napok május 27-ei, utolsó állomásán. Az online programon a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

A május 27-ei rendezvényen összesen tizenkét prezentációval, illetve a hozzájuk kapcsolódó konzultációs lehetőséggel készül a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kara, valamint a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika. Az előadások révén az érdeklődők megismerhetnek – többek között – egy olyan telefonos applikációt, melynek segítségével a járvány időszaka alatt is biztonságosan, személyes kontaktus nélkül, saját otthonukban tudják javítani szájhigiénés szokásaikat.

Szó lesz arról is, hogy melyek az alvásfüggő légzészavar, más néven alvási apnoé okai és milyen szerepet játszhatnak a szájüreg és a garat anatómiai eltérései ennél a betegségnél. A jellegzetes tünetek közé tartozik a hangos horkolás, alvás közbeni légzéskimaradás, nappali aluszékonyság.

A rendezvény több előadása is a szájüregi daganatokkal foglalkozik majd, hiszen napjainkban világszerte emelkedik azoknak a száma, akiket érint ez a betegség. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján Magyarország Európában az első, a világon pedig a harmadik helyen áll az ilyen típusú megbetegedések gyakoriságának tekintetében. Hazánkban évente kétszer annyian halnak meg szájüregi rákban, mint ahányan közlekedési balesetben. A betegség hátterében a dohányzáson és az alkoholizmuson túl a HPV is állhat.

Mindezek mellett szó lesz a fogínyvérzésről is, amely korunk egyik népbetegsége. Az előadásból kiderül, mi vezet fogaink meglazulásához és hogyan előzhető meg a fogágybetegség.

A COVID-19 által okozott ízérzési és szaglászavar sokaknak okozott gondot az elmúlt időszakban. A Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika ezzel foglalkozó tudományos előadásban arról is szó lesz, hogy milyen esetben kell orvoshoz fordulni ezzel a problémával, hol látják el az érintetteket, és milyen kivizsgálásokon kell átesniük a betegeknek a pontos diagnózis és a lehetséges terápiák érdekében.

A rendezvényen hasznos információkat kaphatnak az érdeklődők a gyerekek fogazatáról is: a tejfogaktól a maradó fogakig. Az ezt bemutató előadás végigvezeti a hallgatókat a fogfejlődés és a fogváltás folyamatán valamint ismerteti, mely életkorban milyen megelőzési stratégiákat, vagy szükség esetén, milyen terápiát alkalmaznak a szakemberek tej- és maradó fogak esetén.

Az eseményhez az Egészségfejlesztési Központ személyre szabott táplálkozási és életmód tanácsadással csatlakozik. 

 A 250 éves jubileumát ünneplő Semmelweis Egyetem interaktív, lakossági, népegészségügyi programjának május 27-ei eseményén az előadások ingyenesek, de regisztrációkötelesek.

A részletes program és az előadások regisztrációja itt érhető el.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem