Reagálva a 444.hu és az Index.hu vasárnapi egyetemi felsőoktatási rangsorokkal kapcsolatos cikkére, fontos leszögezni, hogy több elismert, különböző szempontokat figyelembe vevő nemzetközi felsőoktatási rangsor létezik, melyek elemzése összetett feladat, azok elemzését az ezekben jártas kutatók és szakemberek végzik. A hivatkozott blogger által egyedül vizsgált ARWU Shanghai rangsor, melyet a szerkesztőségek szakmai kritika nélkül vettek át nem kiegyensúlyozott széles szakmai szempontrendszert vizsgáló rangsor. Egyes túlsúlyozott elemek apró változása jelentős elmozdulást eredményezhet a listán.

Más elismert rangsorok az ARWU listánál széleskörűbb indikátorhalmaz alapján hasonlítják össze az egyetemeket. Az egyik legfontosabb ezek közül a THE World University (WUR) rangsor, ahol a 250 éves Semmelweis Egyetem hazánk legeredményesebb felsőoktatási intézménye, a 2020-as listában 34 helyet lépett előre, így a világ 28 ezer egyeteme közül jelenleg a 457. helyen szerepel. A rangsorban 5 magyar egyetem szerepel a top 1000 között, és a nemzetközi kitekintés indikátort tekintve ezek a legjobb 600 egyetem között szerepelnek.

Ezen kívül egyre nagyobb szerepet kapnak a nemzetközi rangsorokban a szakegyetemi listák, melyek az adott szakterületen belüli teljesítményt értékelik, sokkal pontosabb összehasonlítást lehetővé téve. A Semmelweis Egyetem több szakrangsoron is jó eredményt ért el, többek között a QS orvosi tudományterületi listáján a 308. helyen, a THE egészség- és klinikai tudományok listáján a világ legjobb 400 egyeteme között szerepel, valamint a US News legfrissebb rangsorában szív- és érrendszerrel foglalkozó tudományterületen 112. helyezést érte el.