Valótlan a Ripost állítása, mely szerint ma választják szét a fejüknél összenőtt Bangladesi sziámi ikerpárt a Semmelweis Egyetemen.

A szétválasztó műtétsorozat első fázisa – az agyi szállítóér-hálózat fő szakaszainak tudományos áttörést jelentő, érfalon belüli szétválasztása – 2018-ban történt dr. Hudák István, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány munkatársának vezetésével Bangladesben. A három éves Rabia és Rukia január 25-én sikeresen átestek a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum rendszer beültetésén dr. Pataki Gergely plasztikai sebész, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány alapítója vezetésével.

A plasztikai sebészeti beavatkozást előkészítő speciális MR vizsgálatra, majd a bőrtágító eszköz behelyezéséhez szükséges operációra és az azt követő, hónapokig tartó tágítási folyamatra a Semmelweis Egyetemen, az egyetem munkatársainak folyamatos közreműködésével került sor. Az ikreknél a plasztikai sebészeti előkészítés utolsó fázisa is lezajlott a Semmelweis Egyetemen. Ez a speciális plasztikai sebészeti beavatkozás, a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek szétválasztó műtétsorozatának második fázisát jelentette, mely az ún. expander implantátumok beültetéséből állt.

A két gyermek jól van, de az egyiküknél egyéb szervi eltérést is diagnosztizáltunk. A végső szétválasztó beavatkozásra az Alapítvány munkatársai által összeállított orvoscsapat segítségével, a gyermekek szülőhazájában kerül sor.

A Semmelweis Egyetem minden támogatást megadott a sikeres szétválasztás szakmai előkészítéséhez.