Négy helyet javítva a 61. helyre került tavalyhoz képest a Semmelweis Egyetem a Times Higher Education (THE) Emerging Economies University 2018-as rangsorában. A szakemberek ötven „fejlődő, feltörekvő” ország felsőoktatási intézményeit értékelték, de a 378-as végső listára csak 42 országból kerültek fel egyetemek. A magyar felsőoktatási intézmények közül csak a Semmelweisnek sikerült előlépnie a listán. 

A friss rangsor ugyanazt a 13 teljesítménymutatót veszi alapul, mint a THE World University Rankings nevű ranglista, megvizsgálva az egyes egyetem erősségeit az összes alapvető tevékenységének tekintetében, úgy mint oktatás, kutatás, tudástranszfer és nemzetközi megjelenés. Emellett különös hangsúlyt kapnak azok a faktorok, amelyek a feltörekvő országok egyetemeinek jellemzőit és fejlesztési prioritásait – például iparági kapcsolatok, nemzetközi perspektívák – tükrözik.

A rangsort főként kínai felsőoktatási intézmények vezetik, bár a harmadik helyen a Moszkvai Állami Egyetem (Lomonosov Moscow State University) zárt. A magyar egyetemek közül egyedül a Semmelweis Egyetemnek sikerült javítania, a Rio de Janeiro-i Püspöki Katolikus Egyetemmel osztozik a 61. helyen, a Pécsi Tudományegyetem a 127., az ELTE a 131., a Szegedi Tudományegyetem a 156. a rangsorban. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem idén a 200. helyen zárt egy chilei és egy kínai intézménnyel holtversenyben, a Debreceni Egyetem és a Corvinus Egyetem viszont nem fért be a 200 legjobb egyetem rangsorába.

A legjobb felsőoktatási intézményeket tartalmazó lista a tavalyi 300-hoz képest idén 78 intézménnyel bővült, így a Semmelweis Egyetemnek szélesebb merítésből sikerült a 2017-es eredménynél jobb helyezést elérnie.

Fotó (illusztráció): Kovács Attila, Semmelweis Egyetem