Fizioterápia, ízületi és izomsérülések kezelése, fül-orr-gégészeti és szemészeti akut ellátás – ezekre a beavatkozásokra volt leginkább szükség a Magyarországon rendezett FINA vizes világbajnokság első szakaszában. A mintegy két hétig tartó játékok alatt összesen csaknem 1040 kezelésre, beavatkozásra volt szükség. Kórházba közel 130 beteg került, melyből 28 főnél volt szükség traumás ellátásra. A traumatológiai sérülések között egy bíró Achilles-ín szakadása volt a legjelentősebb, míg a sportolóknál az eddigi legkomolyabb eset egy vakbélműtét volt, melyet a Semmelweis Egyetem klinikáján végeztek el, de azóta a sportoló már gyógyultan távozott.

A vizes világbajnoksághoz kapcsolódó orvos, egészségügyi szolgáltatásokat a Semmelweis Egyetem tulajdonában lévő Semmelweis Kft. végezte. Az orvos-egészségügyi csapat döntően a Semmelweis Egyetem orvosaiból, szakdolgozóiból és orvostanhallgatóiból állt, de más kórházak sportszerető szakemberei is erősítették a stábot, továbbá a másik három orvosegyetemről és Marosvásárhelyről is érkeztek résztvevők – mondta el Dr. Merkely Béla, a világbajnokság orvos-egészségügyi stábjának vezetője, hozzátéve, hogy minden orvos, rezidens és szakdolgozó a saját szabadsága terhére vállalta a bajnoksággal járó feladatokat. Több mint 550-en jelentkeztek, az ellátásban közel 500 fő vett részt egy háromnapos oktatás után.

Hat sportágban, öt helyszínen, továbbá több mint tíz tréningmedencénél kellett biztosítania az ellátást az egészségügyi csapatnak. A Duna Arénában három orvosi helyiséget alakítottak ki, a Margitszigeten kettőt, a Batthyány téren pedig egy jól felszerelt egészségügyi konténert. Mindezen felül – a nap 24 órájában működő, többnyelvű call center segítségével – az OMSZ és a Vízimentők bevonásával biztosították a sürgősségi és egyéb kórházi ellátást is, és ott voltak a sportolók lakóhelyén, vagyis a szállodákban is. A legtöbb ellátás a Duna Arénában történt, de nem volt olyan helyszín, ahol ne lett volna szükség az egészségügyi csapatra. A leggyakoribb kezelés egyébként a fizioterápia volt, 500 kezelést végeztek a közel két hét során.

A világbajnokság jövő héten kezdődő Masters szakasza még hátra van, ahol 30 éves kortól akár 100 éves korig indulhatnak a senior sportolók. Mivel ők már nem aktív sportolók, a verseny előtt nem állnak folyamatos sportorvosi felügyelet alatt, így a verseny ezen szakasza nagyobb kihívást jelent majd a világbajnokság egészségügyi csapata számára is.