Lezárult a Korányi projekt első, európai uniós fázisa a Semmelweis Egyetemen. Az EU által több mint 8 milliárd forinttal támogatott beruházás keretében az egyetem Külső Klinikai Tömbjében (KKT) felépült húszezer négyzetméteres, nyolcszintes Központi Betegellátó Épületben már folyik a betegellátás, birtokba vehették a betegek és az egyetemi dolgozók, és elindult a gyógyító munka a projekt első fázisának megfelelő szakmai tartalommal – közölte Dr. Szél Ágoston rektor. Hozzátette: az új, modern épület a KKT közepén épült fel, és szerepet játszik az itt lévő összes klinika kiszolgálásában is.

Dr. Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára hangsúlyozta: a mai nappal a projekt első fázisa zárult le, a folytatást az egyetem jövőjét meghatározó hosszú távú stratégiai terv, a Semmelweis XXI-nek megfelelően tervezik, melyet első olvasatban már tárgyalt a kormány és a stratégiai kabinet. A kormány már többször deklarálta, hogy célja és szándéka a magyar orvosképzés és kutatás jelentős és ambiciózus fejlesztése, amelynek a Semmelweis XXI a központi elemét képezi – jelentette ki, hozzátéve: a Semmelweis Egyetem képes lesz e terv megvalósítására.

Dr. Szász Károly, a Semmelweis Egyetem kancellárja kiemelte: a projekt első szakasza mind a külső megjelenés és az infrastruktúra, mind a belső tartalom és a funkcionalitás tekintetében teljes mértékben elkészült. A beruházás e fázisának teljes költsége 10,5 milliárd forint volt: a 8,1 milliárd forint uniós forrás 2,4 milliárd forint saját egyetemi és fenntartói forrással is kiegészült. Az egyetem a támogatási szerződésben vállalt minden kötelezettségét teljesítette, megtörtént az EU felé az elszámolás, és rendelkezik az egyetem a szükséges működési, használatba vételi és ÁNTSZ engedélyekkel.

A korszerű, 21. századi elvárásoknak megfelelő új Központi Betegellátó Épületben működik az egyetem Ortopédiai Klinikája és a Radiológiai Klinika. Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika beköltözésével létrejött a központi intenzív osztály is. A projekt keretében felújított területeken működnek a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika ambulanciái, és itt kapott helyet a várandósok ultrahangvizsgálata, valamint a Perinatális Intenzív Centrum is. Megtörtént a diagnosztikai feladatok centralizálása, így az új épületben kapott helyet az egyetem központi laborja, valamint itt található a központi sterilizáló és a központi gyógyszertár is. A Külső Klinikai Tömbben működő klinikákat modern folyosórendszer köti össze az új épülettel.

A Korányi projekt keretében nemcsak az épület, hanem a műszerek és a berendezések is megújultak. Egyebek mellett új MR és CT berendezés beszerzése és üzembe állítása történt meg, továbbá jól felszerelt, modern műtőblokk jött létre az ortopédia részére, és új sürgősségi fogadóhellyel gazdagodott az egyetem legmodernebb betegellátó részlege.

A sajtóközleményt PDF formátumban ide kattintva lehet letölteni.

Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem