A nanoszkópia és a nagyfelbontású orvosbiológiai képalkotás világhírű tudósa, Dr. Stefan W. Hell a Semmelweis Budapest Award 2016. évi díjazottja. A Semmelweis Egyetem legnagyobb presztízsű, nemzetközi tudományos elismerését Dr. Szél Ágoston rektortól vehette át a Nobel-díjas tudós hétfő este.

RS54921_KA-20161107-KA__6778-scrDr. Stefan W. Hell az ünnepélyes díjátadón hangsúlyozta: hatalmas megtiszteltetés számára a Semmelweis Ignác nevét viselő elismerés. A díjátadó alkalmából rendezett tudományos ülésen „Optikai mikroszkópia: a felbontás forradalma” címmel tartott előadást, melyben ismertette felfedezését, melyet 2014-ben megosztott kémiai Nobel-díjjal ismertek el, valamint az addig vezető utat.

Az aradi születésű tudós a mikroszkópos képalkotás évszázados korlátait törte át felfedezésével, neki köszönhető a szuperfelbontású nanomikroszkópok egy fajtája, mely minden korábbinál apróbb részleteket tesz láthatóvá a kutatók számára a sejtek, szövetek vizsgálata során. Előadásában részletesen beszámolt az úgynevezett feloldási korlát túllépését lehetővé tévő felismeréséről, melyben speciális floureszcens megoldásokat felhasználva kerülte meg a hullámoptika törvényeit. A nanoszkópia lehetővé teszi, hogy a kutatók kitüntetett molekulákat lássanak az élő sejten belül, így például azt, hogy miként képződnek molekuláris kapcsolódási pontok idegsejtek között az agyban.

A Semmelweis Egyetem mindig is kiemelt hangsúlyt fektetett a mikroszkópos és orvosi diagnosztikai képalkotó módszerek alkalmazására, az ezekkel kapcsolatos kutatásra és az eszközpark fejlesztésére. Ezért döntött Szenátus 2016-ban egy olyan tudós díjazása mellett, akinek találmánya ezen a területen hozott forradalmi változást.

Dr. Stefan W. Hell a Max Planck Biofizikai Kémiai Intézet nanobiofotonikai részlegének alapítója és igazgatója, a Heidelbergi Egyetem professzora.

A Semmelweis Budapest Award a Semmelweis Egyetem legnagyobb presztízsű, nemzetközi tudományos elismerése, melyet 2009-ben alapított a Szenátus. A díjat olyan természettudományi területen dolgozó, nemzetközileg elismert eredményeket elérő kutatók kaphatják, akik munkássága új utat mutat az élő természet megismeréséhez és az emberiség javát szolgálja. A Semmelweis Budapest Awardot immár hetedszer adják át, a korábbi díjazottak között volt Jeremy K. Nicholson, Sir George Radda, Dr. Somogyi Péter, Dr. Oláh György, Dr. Klein György és Dr. Tomas Hökfelt.

(A fotók nagy felbontásban letölthetők a galériából. A fotó felhasználása esetén kérjük jelöljék meg a forrást: Semmelweis Egyetem/Kovács Attila 

Galéria

2kép