A Semmelweis Egyetem orvos-, fogorvos- és gyógyszerészképzésére, valamint több egészségtudományi szakára is csak a tavalyinál magasabb pontszámmal lehetett bekerülni az idén. Az orvos- és egészségtudományi területen országos szinten a Semmelweisen volt szükség a legtöbb pontra a bejutáshoz: az Általános Orvostudományi Karon 441, a Fogorvostudományi Karon 437, a Gyógyszerésztudományi Karon 403 az idei ponthatár. Az Egészségtudományi Karon a leendő gyógytornászoknak és dietetikusoknak volt szükségük a legtöbb pontra, 423-ra, illetve 396-ra. 

RS37123_KA-20151009-IMG_1876-scrA most nyilvánosságra hozott felvételi ponthatárokból egyértelműen látszik, hogy az egyetem megőrizte pozícióját, és a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény az orvos- és egészségtudományi képzések terén – hangsúlyozta Dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes. A Semmelweis az első választása a hallgatók többségének, és országos szinten ezen képzések esetében itt a legmagasabb a bekerülési ponthatár, amit mindig befolyásol a felvételi nehézsége, de a jelentkezők száma is – mondta. Az egyetem különböző képzéseire átlagosan három-négyszeres a túljelentkezés.

Az Általános Orvostudományi Karon (ÁOK) 441 pontra volt szükség a felvételhez, ami hattal magasabb a tavalyinál. Az induló évfolyamon 377-en államilag finanszírozott, míg hárman költségtérítéses módon kezdhetik meg tanulmányaikat. Dr. Hunyady László dékán elmondta, az ÁOK-on hagyományosan magas a mérce, és a felvételi megfelelő szűrőt jelent a bekerüléshez, amit mutat a lemorzsolódás nagyon alacsony mértéke.

Az Egészségügyi Közszolgálati Kar két graduális képzése tekintetében hirdették most ki a ponthatárokat: az egészségügyi szervező alapképzésen 301, míg az államilag finanszírozott szociális munka mesterképzésen 81 a ponthatár. Előbbi szakon szinte teljesen sikerült feltölteni a rendelkezésre álló maximum kapacitást: itt 48-an, míg utóbbin a négy költségtérítéses hallgatóval együtt összesen 54-en kezdhetik meg tanulmányaikat – mondta Dr. Gaál Péter dékán.

Az Egészségtudományi Kar képzései közül a gyógytornász szakon volt szükség a legtöbb pontra, 423-ra, ami 13 ponttal magasabb a tavalyi határnál. Második helyen áll ebből a szempontból a dietetikus szak, ahol az államilag finanszírozott nappali képzésre való bejutáshoz 396 pont kellett, ami eggyel több, mint a tavalyi. A négy alapszak különböző szakirányaira, valamint a négy mesterképzésre összesen 1113 hallgató, köztük 56 költségtérítéses, nyert felvételt, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag teljesen ki tudja tölteni a kar a rendelkezésre álló kapacitást – mutatott rá Dr. Nagy Zoltán Zsolt dékán.

A Fogorvostudományi Kar államilag finanszírozott képzésére idén 437 ponttal lehetett bejutni, ami 8 ponttal magasabb a tavalyinál. Szeptemberben a jelenlegi adatok szerint 99 hallgató – köztük egy költségtérítéses – kezdheti meg tanulmányait, de Dr. Gerber Gábor dékán azt mondja, a pótfelvételi keretében maximálisan be fogják tölteni a 100 fős kapacitásukat.

A Gyógyszerésztudományi Karra való bejutáshoz idén a múlt évihez képest 18-al többet, összesen 403 pontot kellett elérni. Mint arra Dr. Zelkó Romána dékán rámutatott, a felvett hallgatók átlagpontszáma is emelkedett 10 ponttal. A kar teljes kapacitását feltöltve 149 államilag finanszírozott és egy költségtérítéses elsőéves hallgatóval indítja az új tanévet. 

Az egyetem öt karán szeptemberben összesen 1844 elsőéves hallgató kezdheti meg tanulmányait, közülük 1779-en államilag finanszírozott, míg 65-en költségtérítéses módon tanulnak majd.