Újabban a májtranszplantációs műtétek mintegy 30-40 százalékánál nem szükséges külső vért adni, vagyis „vér nélkül” operálnak a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján. Az új módszer alkalmazásával a beteg szervezetének igénybevétele jelentősen kisebb, gyorsabb a felépülés és gyógyulás és nő a transzplantált betegek rövid és hosszú távú túlélésének esélye is – mondja dr. Máthé Zoltán, a klinika igazgatója.

Rendkívüli a jelentősége az új technológia használatának az igazgató szerint. A cél az, hogy minél több műtétet végezzenek ilyen módon, a transzplantációk közül leginkább a korábban nagy vérigényű májátültetések esetében. Az idén eddig 38 májátültetést végeztek a Klinikán, ebből 34 esetben nem volt szükség vörösvértest koncentrátum adására, 20 esetben pedig semmilyen vérkészítményt (kiegészítő faktort) nem kapott beteg a műtét alatt.

A máj átültetése nemcsak a transzplantációk, de a hasi műtétek között is technikailag az egyik legnehezebb életmentő beavatkozás. A korábban akár tíz órát is meghaladó műtét alatt nagy volt a vérveszteség, mivel éppen egy rendkívül vérzékeny a területen kell a felső és alsó testtáj közötti kapcsolatot átmenetileg megszakítani. A műtét alatt gyakran akár kétszeres teljes vércserére is szükség volt, vagyis a beteg összes vérét akár kétszer is lecserélték vérátömlesztéssel.

„Az új, „vér nélküli” technológia lényege, hogy a műtét előtt a májtranszplantációra illetve májreszekcióra váró beteg állapotát, testméreteit, a máj és a többi szervek állapotát illetve a laboratóriumi paramétereket figyelembe véve egyénre szabott számítást végzünk annak megítélésére, hogy mennyi az a vérveszteség, amelyet még külső vérátömlesztés nélkül elviselhető a beteg számára. Ezt az egyénre szabottan kiszámolt mennyiséget nem haladhatjuk meg műtét közben. Az új sebésztechnika gondos és precíz vérzéscsillapítást feltételez, ugyanakkor pontosabb és gyorsabb is a hagyományosnál. A műtét közben folyamatos egyeztetünk az altatást végző csapattal, akik az életfunkciók és az alvadási paraméterek szoros ellenőrzése mellett percre pontos, gyors korrekciókat hajtanak végre. A műtétek ideje is jelentősen lerövidült, a korábbi 8-10 órás beavatkozások helyett ma 3-4 óráig tart egy májátültetés, ezzel a beteg számára jóval kíméletesebb a műtét.” -emeli ki az igazgató.

RS26593_KA-20150113-IMG_2128-vesemutet-scrA „vér nélküli” műtét eléréséhez elsősorban a szakterületek fejlődése járult hozzá. Fejlődött a műtéti altatás, a műtét közbeni monitorozás, a sebésztechnika (nagyító, fejlámpa, vérzéscsillapító eszközök használata, bipoláris csipesz, nagyfrekvenciás vágókés, stb.), léteznek már úgynevezett vérvisszanyerő eszközök (beteg saját vérét műtét közben visszaadják), alkalmazzák a véralvadást figyelő gépeket (a vér összetételéből elemzi a véralvadás faktorait, a hiányzókat azonnal tudják pótolni az optimális véralvadás érdekében, így minimalizálni tudják a vérzést). A vér nélküli operációra minden nagy műtétnél törekednek a klinikán, hiszen ez az új szemlélet a gyógyításban minőségi ugrást eredményez az igazgató szerint.

Érdekesség, hogy éppen húsz éve végeznek Magyarországon májátültetést, az országban csak a Semmelweis Egyetem Transzpantációs és Sebészeti Klinikáján. A programban azóta több mint 700 beteg kapott új májat. A májátültetés életmentő beavatkozás, a várólistára kerülés után legkésőbb egy éven belül szervet kell kapjon a beteg a túlélés érdekében. Magyarországon évente 5-6 ezer ember hal meg végállapotú májbetegségben. A betegek csak kis része alkalmas átültetésre, átlagosan 150-en vannak a várólistán. Az utóbbi években évente 40-45 májátültetést végeztek, de tavaly már ez a szám jelentősen nőtt: 75 volt, amit még tovább szeretnének emelni. Dr. Máthé Zoltán igazgató büszke arra, hogy már ezzel az eredménnyel is az európai centrumok közül az 5. legtöbb átültetést végző centrum a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája.