A hazai patológus szakemberhiány felveti az igényt egy távdiagnosztikai, metszet digitalizációs technológiát alkalmazó hálózat létrehozására, megoldva az egyes régiók diagnosztikai és konzultációs szolgáltatási igényeit. Vagyis azokban a kórházakban, ahol nincs elég szakember, azonnali távkonzultációra lenne lehetőség a metszetek digitalizálása révén, szemben a leletek mostani időigényes postázásával. Erre a technikai lehetőség a Semmelweis Egyetemen és néhány más kórházban is adott, a gyorsabb – leginkább daganatos betegeket érintő – diagnosztika felállítása érdekében azonban országos hálózat kiépítésére lenne szükség – állítja dr. Tímár József, a Semmelweis Egyetem rektorhelyettese.

RS25537_KA-20141127-IMG_7991-bodor-csaba-interju-scrA szűrőprogramok elterjedésével és a terápiás eljárások igényei miatt nélkülözhetetlen továbbá a szövettani diagnosztikus tevékenységek minőségbiztosítása is, amit a kifejlesztendő rendszer támogatni képes.

A Nemzetközi Patológiai Akadémia magyar részlege 2015. június 18-19-én nemzetközi szimpóziumot rendez a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjában. Az előadó nemzetközi és hazai szaktekintélyek bemutatják a digitális patológia fejlődésében elért eredményeket a gyakorlatban, és beszámolnak arról is, hogy hogyan tudják a 21. századi technológiával kezelni a patológus hiányt. Az eseményen látható lesz élő távkonzultáció és intelligens mintakövetés is.

Hely: Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központ, Budapest, IX. Tűzoltó utca 37-47. Szent-Györgyi Albert terem
Időpont: interjú készítési lehetőség 2015. június 18. 14.00 óra