Dr. Barabási Albert-László világhírű hálózatkutató, bestseller szerző ad elő a jövő kutatóinak a Semmelweis Egyetemen, ahol az ország legjobbjai, több mint 500 egyetemista tudós-jelölt versenyez egymással két napon át az idei Országos Tudományos Diákköri Konferencia Orvos- és Egészségtudományi Szekciójában.

RS29915_20150331-KA-20150331-IMG_9443-otdk-scrA Behálózva című bestseller szerzője, a Harvard professzora „A hálózatok tudománya az Internettől a sejthálóig” című előadásában beszél legfrissebb kutatási eredményeiről, a betegségek, a sejtek, az agy, illetve más emberi hálózatok – gazdaság, szociális, kommunikációs – működéséről.

A hálózatok megértésével válasz adható például a vírusok leküzdésére, a gazdasági válságok kezelésére vagy akár a terrorizmus visszaszorítására. Barabási professzor fő kutatási területi között van a betegségek hálójának vizsgálata is, vagyis a betegségek, járványok megjelenésének, terjedésének feltérképezése, mely segítheti a lassításukat, jövőbeli gyógyításukat. Véleménye szerint például a rákkutatásban addig nem lesz áttörés, amíg a sejtek hálója nem készül el. A tudomány robbanásszerű fejlődésével az emberi szervezetről egyre pontosabb géntérképek, anyagcsere-térképek állnak már a kutatók rendelkezésére, így egy új terület van születőben: a hálózatorvoslás. Van már olyan tanulmány, amely azt állítja például, hogy az elhízásban a géneknél fontosabb szerepet játszik az, hogy az egyénnek hány elhízott barátja van.

Helyszín: Semmelweis Egyetem NET, 1089 Nagyvárad tér 4., aula
Időpont: 2015.március 31. kedd, 12 óra
Megszólalók:
Dr. Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke 
Dr. Merkely Béla, XXXII. OTDK Orvos- és egészségtudományi Szekció ügyvezető elnöke 
Dr. Barabási Albert-László, Northeastern Egyetem Komplex Hálózati Kutatóközpont vezetője, Harvard professzora 

Interjúkészítési lehetőség kizárólag a sajtótájékoztató helyszínén 12:15-13:00 között, ezért kérem jelezzétek interjú készítési szándékotokat előre, hogy be tudjuk osztani.
A sajtótájékoztató után 13 órakor kezdődik a szekció megnyitója, Dr. Barabási Albert-László előadása előre láthatóan 14:30-15:00 között kezdődik.
Részletes program:
http://tdk.semmelweis.hu/documents/OTDK2015_Megnyit%C3%B3%20-honlapra.pdf