Megfelelő mennyiségű és minőségű víz fogyasztásával hatékonyan megelőzhető a vesekövesség. Magyarországon a lakosság 2-3%-a él át veseköves panaszokat élete során, az urológiai osztályokon kezelt betegek 10-15%-a emiatt került felvételre. A vesében vagy vesevezetékben előforduló kő férfiak körében háromszor gyakoribb. Érdemes tudni, hogy ha a családban már volt húgyúti kövesség, akkor 25%-os valószínűséggel alakul ki az utódokban is.

RS29375_IMG_0873-scrA betegség kialakulásának mind genetikai, mind környezeti (pl.: külső hőmérséklet, ruhaviselet, bőrön keresztüli párologtatás, stb.), mind életmódbeli (stressz, kevés testmozgás), mind táplálkozási (pl. a fogyasztott víz keménysége, összetétele, mennyisége, egészségtelen táplálkozás, stb.) okai ismertek. Megfelelő megelőző intézkedések nélkül a betegség kiújulása öt éven belül 30-50%-ra tehető.

A megelőzés érdekében teljes életmódváltás szükséges, amely ugyanúgy magában foglalja a testsúly rendezését, a húsfogyasztás visszaszorítását, több növényi rostfogyasztást, a rendszeres testmozgást, mint a megfelelő folyadék bevitelt. A víz világnapja alkalmából ezen utóbbi, talán legfontosabb tényező kiemelt hangsúlyt kap.

A megfelelő folyadék bevitel alatt értjük a megfelelő mennyiség fogyasztását. Egyénenként eltérő, hogy kinek mennyi folyadékot kell fogyasztania, ez függ a környezet hőmérsékletétől, a levegő páratartalmától, az izzadástól, a ruházattól, a fizikai erőkifejtéstől, az étrend mennyiségi és minőségi összetevőitől, a testsúlytól, a nemtől, az életkortól, bizonyos betegségektől, gyógyszerek szedésétől, stb., de egy átlagos felnőttnek általában napi több mint két liter fogyasztása javasolt.

A megfelelő mennyiség mellett fontos, hogy azt egyenletesen elosztva vigyük be a szervezetbe, azaz ne legyen olyan napszak, amikor a szervezetünk kiszárad. Ugyancsak fontosa bevitt folyadék minősége: a szénsavas üdítőkkel szemben javasolt a víz ivása. Vízből lehetőleg az alacsony ásványi anyag tartalmú, kisgyermekeknek is javasolt ásványvizet vagy csapvizet válasszunk, ez a leghatékonyabb a húgyúti kövesség megelőzésében.

RS2861_20130708-IMG_3101-varga-zsuzsa-riport-viz-scrFontos még odafigyelni, hogy a fogyasztott víz nitrit- és nitrátmentes legyen, mivel a kisgyermekek szervezete különösen érzékeny ezekre a nemkívánatos anyagokra. A nátriumtartalom tekintetében is a „minél kevesebb, annál jobb” elve érvényesüljön, mivel a táplálkozásunkat jellemző túlzott sófogyasztással már így is bőséges a szervezetünkbe történő bevitel. Az enyhén lúgos kémhatású vizek fogyasztása (ahol a pH 7,0 felett van) nem csak a kőképződés megelőzésében, de a szervezet méregtelenítésében, sav-bázis egyensúlyának fenntartásában is kedvező szerepet játszik. Végül, de nem utolsósorban érdemes odafigyelni arra is, hogy a fogyasztott víz vagy eleve mentes legyen a klórtól, vagy fogyasztás előtt távolítsuk el, mivel élettani hatásai nem kedvezőek az emberi szervezetre nézve.